Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας έχει εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών να δοθούν σε όσα βρίσκονται σε ορεινούς καινησιωτικούς προορισμούς
Τα βασικά έργα υποδομής αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για τον τουρισμό για την επόμενη τετραετία, υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, από το βήμα του Delfi Economic Forum.
O κ. Κικίλιας εξήγησε, ότι για το θέμα της πολυδιάσπασης αρμοδιοτήτων που παρατηρείται στον χώρο του τουρισμού «έχουμε προτείνει στην Προεδρία της κυβέρνησης και η Προεδρία της κυβέρνησης το επεξεργάζεται και θα υλοποιηθεί, να πάμε σε ένα πλάνο fast track, μιας πλατφόρμας που θα μπορεί να τα ενώνει όλα αυτά, να τα ελέγχει και να τα τρέχει μπροστά στο χρόνο». Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε ότι έχει συζητήσει με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να δοθούν αναπτυξιακά φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα στα παραδοσιακά ταβερνάκια σε ορεινούς ή νησιωτικούς προορισμούς, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν τον χαρακτήρα τους. Παράλληλα, σημείωσε ότι αντιστοίχως πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε «οι περιοχές της χώρας μας οι οποίες έχουν χρώμα και ταυτότητα, όπως η πανέμορφες περιοχές της Αράχοβας, των Δελφών, το Γαλαξίδι, η Ιτέα, να μπορούν να διατηρηθούν».
Ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι το 2022 ήταν μία χρονιά ρεκόρ με ταξιδιωτικά έσοδα 17,6 δισ.- 2,6 δισ. πάνω από τον προϋπολογισμό - με 20% αύξηση της κρουαζιέρας και του οδικού τουρισμού και ρεκόρ απευθείας πτήσεων. «Το 2023 θα σπάσουμε τα κοντέρ όσον αφορά τη μέση δαπάνη ανά ταξιδιώτη, καθώς αναμένεται αύξηση 20% σε σχέση με πέρυσι, με σημαντικό αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Κικίλιας, αναφερόμενος στα εργασιακά του τουρισμού, χαιρέτησε τη συμφωνία εργοδοτών-εργαζομένων για κλαδικές συμβάσεις εργασίας με αύξηση 10,5% στους μισθούς των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και στα resort, τονίζοντας ότι «έχω συστήσει σε όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού να δίνουν καλές ποιοτικά και οικονομικά σε απολαβές θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο.
Αναφορικά με το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ο Υπουργός επεσήμανε τη «δυνατότητα της μεσαίας τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της μέσης ελληνικής οικογένειας στα χρόνια των περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών να υπενοικιάσουν μια γκαρσονιέρα ή ένα σπίτι, ένα εξοχικό και αυτό να συνεισφέρει στο εισόδημά τους». Από την άλλη, ωστόσο, διευκρίνισε ότι «αυτοί που έχουν δεκάδες κατοικίες στη Μύκονο ή οπουδήποτε αλλού και υποδύονται τη βραχυχρόνια μίσθωση ενώ προσφέρουν ξενοδοχειακές υπηρεσίες, προκειμένου να εκπίπτουν από την εφορία, τις ασφαλιστικές εισφορές κλπ., αυτό είναι ένα πρόβλημα για μας, γι' αυτό και η Προεδρία της κυβέρνησης μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών μετά από εισήγησή μας επεξεργάζεται αύξηση της φορολογίας, αύξηση των εισφορών γι΄ αυτούς».