Οι αρχές ελέγχουν 496 υπόπτους
Στο «σκάνερ» της ΑΑΔΕ και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητας βρίσκονται εκατοντάδες υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου χρήματος».
Η ΑΑΔΕ απέστειλε πέρυσι στην Αρχή για το ξέπλυμα τους φακέλους εκατοντάδων φορολογούμενων που κατηγορούνται για μεγάλη φοροδιαφυγή, προκειμένου να διερευνηθούν και για ξέπλυμα χρήματος. Την ίδια ώρα η Αρχή έχει ζητήσει από την ΑΑΔΕ στοιχεία για 496 πρόσωπα, τα οποία είναι ύποπτα για ξέπλυμα.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2022 αποκαλύπτουν τα εξής:
- Οι φορολογικές αρχές απέστειλαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για το ξέπλυμα, 376 υποθέσεις για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, με τους υπόχρεους να ελέγχονται και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
- Στην Αρχή για το ξέπλυμα παραπέμφθηκαν 376 υποθέσεις ιδιωτών ή νομικών προσώπων, που κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή ύψους άνω των 50.000 ευρώ ή συνολικά 1,57 δις. ευρώ.
- Παραπέμφθηκαν 604 φορολογούμενοι, με χρέη προς την Εφορία συνολικού ύψους 552,5 εκατ. ευρώ. Ο καθένας χρωστάει πάνω 50.000 ευρώ και όλοι θα ελεγχθούν και για πιθανή εμπλοκή τους σε ξέπλυμα χρήματος.
- Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στην ΑΑΔΕ αιτήματα παροχής πληροφοριών για συνολικά 496 πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, και ζητεί από τις φορολογικές αρχές στοιχεία για τα εισοδήματα και την περιουσία που δηλώνουν στην εφορία προκειμένου να συνεχιστεί σε βάθος η έρευνα. Τα 496 πρόσωπα που τέθηκαν στο στόχαστρο της Αρχής, προέκυψαν από τη διερεύνηση μόλις 104 υποθέσεων.
- Η Υπηρεσία Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων ολοκλήρωσε 176 έρευνες για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος για άλλες 175 νέες υποθέσεις.
- Οι έρευνες αποκαλύπτουν φυσικά και νομικά πρόσωπα που χαρακτηρίζονται, ως «εξαφανισμένοι έμποροι». Το 2022 οι φορολογικές αρχές προχώρησαν στην απενεργοποίηση 147 ΑΦΜ. Σημειώνεται ότι 2021 είχαν απενεργοποιηθεί 139 ΑΦΜ και το 2020 144 ΑΦΜ για απάτες στον ΦΠΑ.
Για το 2023, η ΑΑΔΕ έχει δρομολογήσει την έρευνα τουλάχιστον 900 υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής και απάτης στο ΦΠΑ. Από τις υποθέσεις αυτές, 470 σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, 170 αφορούν τον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, των πλατφορμών παραγγελιοληψίας, των πλατφορμών διαμεσολάβησης στην παροχή υπηρεσιών διαμονής και εν γένει του ηλεκτρονικού επιχειρείν ενώ τουλάχιστον 155 αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών.