Τι σημαίνει αυτό για χιλιάδες δανειολήπτες
Με διαδικασία… εξπρές δημοσιεύτηκε η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που ανάβει το «πράσινο φως» στις εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» ενυπόθηκων δανείων servicers να προχωρούν σε πλειστηριασμούς και να προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης ως δικαιούχοι διάδικοι για λογαριασμό των funds.
Περίπου τρεις εβδομάδες μετά την συζήτηση της υπόθεσης που αφορά χιλιάδες δανειολήπτες , δημοσιεύτηκε η απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου (1/2023) η οποία τάχθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (59-9) υπέρ των funds.
Με την απόφαση τους οι αρεοπαγίτες αποφάνθηκαν ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds. Κατά συνέπεια, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο στα funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομα τους σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά.
Μεταξύ άλλων, στην επίμαχη απόφαση σημειώνεται ότι :
«Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφαίνεται ότι κατά την παράλληλη και συνδυαστική εφαρμογή των Ν. 4354/2015 και Ν. 3156/2003, οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π) έχουν την κατ' εξαίρεση νομιμοποίηση του άρθρου 2 παρ. 4 του Ν. 4354/2015, προς άσκηση κάθε ένδικου βοηθήματος και κάθε άλλης δικαστικής ενέργειας προς είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων, ανεξάρτητα από το ειδικότερο νομικό πλαίσιο, με βάση το οποίο συντελείται η μεταβίβαση των υπό διαχείριση απαιτήσεων, δηλαδή ακόμη και όταν η μεταβίβαση των απαιτήσεων και η ανάθεση της διαχείρισής τους στις εν λόγω εταιρείες συντελείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3156/2003 για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων».