Ελλάδα και άλλες εννέα χώρες αρνήθηκαν να εγκρίνουν τους κανονισμούς αδειοδότησης των ΑΠΕ και ενεργειακής αλληλεγγύης αν δεν βρεθεί λύση
Σε «ναυάγιο» κατέληξε το Συμβούλιο σήμερα των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, καθώς δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο και θα συναντηθούν ξανά στις 13 Δεκεμβρίου.
Το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου εξακολουθεί να διχάζει τα κράτη-μέλη της ΕΕ, που δεν ενέκριναν τις προτάσεις της Κομισιόν. Οι δεκαπέντε χώρες που είχαν ταχθεί υπέρ ενός λειτουργικού πλαφόν, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, θεωρούν ότι το όριο των 275 ευρώ ανά μεβαγατώρα πολύ υψηλό και τον σχετικό μηχανισμό διόρθωσης των τιμών ουσιαστικά ανεφάρμοστο λόγω των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί για την ενεργοποίησή του. «To να μπει ένα πλαφόν στα 275 ευρώ, δεν είναι στην ουσία πλαφόν. Η ενεργειακή κρίση είναι σοκαριστική για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο χωρίς αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο.
Οι όποιες αποφάσεις λοιπόν μετατέθηκαν για ένα νέο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας στα μέσα Δεκεμβρίου, καθώς Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Κροατία, Πολωνία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία και Μάλτα αρνήθηκαν να εγκρίνουν τους κανονισμούς αδειοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής αλληλεγγύης, εάν προηγουμένως δε βρεθεί ικανοποιητική λύση ως προς διορθωτικό μηχανισμό. «Το κλειδί είναι το πλαφόν στην τιμή του αερίου και την πρόταση που παρουσίασε η Κομισιόν προχθές, την αντιμετωπίζουμε ως αστείο. Είναι δύσκολο να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη» τόνισε η υπουργός της Πολωνίας, Άννα Μόσκβα.
Η Γερμανία και η Ολλανδία είναι εκείνες που κυρίως αντιτάσσονται στην επιβολή πλαφόν, θεωρώντας ότι θα οδηγήσει στην διοχέτευση του φυσικού αερίου σε χώρες εκτός ΕΕ και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον προσπάθησε να εξισορροπήσει τις διαφορετικές θέσεις των μελών, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Από την άλλη πλευρά ο διορθωτικός μηχανισμός συνοδεύεται από κινδύνους, όπως σωστά έχει επισημάνει ένα αριθμός κρατών-μελών. Είναι επομένως απαραίτητο να έχουμε ασφαλιστικές δικλείδες, για ν’ αποφύγουμε ανεπιθύμητες αρνητικές συνέπειες».
Ο υπουργός Βιομηχανίας της προεδρεύουσας Τσεχίας προσπάθησε παρ’ όλα αυτά να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας ως προς την επίτευξη συμφωνίας τον Δεκέμβριο, λέγοντας ότι «δεν ανοίγουμε ακόμη τη σαμπάνια αλλά βάζουμε το μπουκάλι στο ψυγείο». Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι ζυμώσεις για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών να ανακοινώνει, ότι η Βουδαπέστη εξασφάλισε την εξαίρεσή της από το ενδεχόμενο μελλοντικό πλαφόν στο πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω αγωγών. Η Μόσχα προειδοποιεί ξανά με διακοπή της παροχής.