Τι αναφέρεται στο προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο αποκάλυψε η διαδικτυακή έκδοση του βρετανικού The Guardian
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαταλείπει το σχέδιο επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, μετά τις διαφωνίες που προέκυψαν την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των κρατών-μελών, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποκάλυψε η διαδικτυακή έκδοση της βρετανικής εφημερίδας The Guardian.
Το προσχέδιο της εισήγησης της Κομισιόν που έχει στην κατοχή της η The Guardian για το «εργαλείο έκτακτης ανάγκης για την ηλεκτρική ενέργεια», δεν περιλαμβάνει ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά ούτε και σε εισαγόμενο από οποιαδήποτε άλλη χώρα αέριο. Αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να προτείνει την επιβολή φόρου στα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας, ο οποίος περιγράφεται ως «εισφορά αλληλεγγύης», με διαφορετικό ανώτατο όριο φορολόγησης για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων και τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
Στο έγγραφο που διέρρευσε, η Κομισιόν εκτιμά, ότι τα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα πενταπλασιαστούν το 2022. Αυτά τα «πλεονάσματα» και «απροσδόκητα» κέρδη, όπως αναφέρονται στο έγγραφο, δεν προκύπτουν από οικονομικές ή επενδυτικές επιλογές, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά «από απρόβλεπτες εξελίξεις στις αγορές ενέργειας μετά τον συνεχιζόμενο παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία». Στο κείμενο πάντως δεν προτείνεται συντελεστής για τον φόρο που προτείνεται να επιβληθεί.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να δημοσιεύσει το προσχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Όπως αναφέρεται πάντως, το τελικό κείμενο μπορεί να αλλάξει.
Σημειώνεται, ότι το σχέδιο για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου απορρίφθηκε μετ' επιτάσεως από κράτη-μέλη της ΕΕ που έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση από αυτό, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Αυστρία, μετά και τις απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι θα μπορούσε να διακόψει εντελώς την παροχή φυσικού αερίου στην ΕΕ. Η δε Ολλανδία και η Δανία εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους σε οποιαδήποτε επιβολή πλαφόν, ενώ η Γερμανία εξέφρασε τον φόβο της, ότι η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο θα διχάσει την Ευρώπη.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν σε έναν δεσμευτικό στόχο για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής, χωρίς ωστόσο να προτείνεται συγκεκριμένο ποσοστό.