Αναμένονται αυξήσεις σε όλα τα βασικά προϊόντα και θα επιβαρυνθούν εκ νέου τα νοικοκυριά - Μειώθηκαν οι παραγγελίες και στα ψητοπωλεία
Η κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο αντί να βελτιώνεται γίνεται όλο και χειρότερο με την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, καθώς αυτή η αύξηση φέρνει νέο κύκλο ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής. Αυτό προμηνύεται από τις αυξήσεις στη βιομηχανία τροφίμων, ενώ το «ράλι» της διεθνούς τιμής του πετρελαίου σκορπίζει ανησυχία σε Ευρώπη και Ελλάδα.
Η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους καταναλωτές, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπως μετέδωσε το Star στο κεντρικό δελτίο ειδήσεών του. Η διεθνής τιμή του πετρελαίου «ανάβει φωτιές» σε όλη την Ευρώπη, ξεπερνώντας τα 120 δολάρια. Στην Ελλάδα, με την πολύ υψηλή φορολογία, οι αυξήσεις είναι ακόμα πιο επιβαρυντικές.
Με 2,66 ευρώ ανά λίτρο, η Μήλος έχει αυτήν τη στιγμή την ακριβότερη βενζίνη στην επικράτεια. Δεν είναι μόνο τα καύσιμα που «καίνε». Τα τιμολόγια του ηλεκτρικού, παραμένουν βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.
«Η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους Έλληνες καταναλωτές, στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά, ώστε να συγκρατήσει στο μετρό του εφικτού τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, προκειμένου να επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας αύξησης που έχουν καταβάλλει νοικοκυριά στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τις αρχές του έτους και από τις αρχές Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας με παρέμβαση στην χονδρική αγορά» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
Αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ
Παράλληλα, έχουν πάρει «φωτιά» οι τιμές στα σούπερ μάρκετ όπου σημειώνεται αύξηση 7,7% στις τιμές παραγωγού.
Η φέτα που δεν λείπει από κανένα τραπέζι ακρίβυνε κοντά στο 8%, τα ζυμαρικά πωλούνται 24% ακριβότερα, ρύζι και όσπρια έχουν πάρει πάνω από 6-7%, ενώ ακόμα και το χαρτί υγείας είναι ακριβότερο κατά 30%!
Πριν υπάρξει αυτή η νέα κρίση, το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων βρισκόταν στις χαμηλότερες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης. Πλέον, παρά τις μειώσεις φόρων σε εισόδημα και ακίνητα, η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων έχει «ψαλιδιστεί» κατά 10%, ενώ οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση έχουν απώλεια 28%! 'Ηδη, παράγοντες της αγοράς «βλέπουν» μείωση ακόμα και των πωλήσεων τροφίμων κατά 1,8%.
Η κατάσταση είναι δύσκολη σε διεθνές επίπεδο και πόσο μάλλον για την ελληνική οικονομία, που προσπαθεί να ξεφύγει από αυτόν τον κυκεώνα.
Είδος... πολυτελείας το σουβλάκι
«Οτιδήποτε μπαίνει στο μαγαζί μας, από πρώτες ύλες μέχρι υλικά συσκευασίας και φυσικά ή ενέργεια έχει αυξηθεί» τόνισε στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ψητοπωλών Αττικής Νίκος Αγγελουσούλης.
Όσοι επαγγελματίες του κλάδου δεν κατάφεραν να απορροφήσουν το μπαράζ των ανατιμήσεων, μετακύλισαν μέρος τους αυξημένου κόστους στις τιμές των προϊόντων τους. Φυσικά όχι μόνο στο σουβλάκι αλλά και στα υπόλοιπα προϊόντα των καταλόγων τους.
Το τυλιχτό σουβλάκι ήδη από τον Μάρτιο είχε «τσιμπήσει» κατά 10 – 15% σε σχέση με την τιμή του το περασμένο φθινόπωρο. Πλέον στα περισσότερα ψητοπωλεία της Αττικής κυμαίνεται κοντά στα 3,20 – 3,30 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη φτάνει τα 3,50 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ πάνω από τα 3,50 ευρώ πωλείται σε κάποια νησιά.
Αντίστοιχα με το «τυλιχτό» έχει αυξηθεί και το σκέτο σουβλάκι (καλαμάκι κοτόπουλο και χοιρινό) κατά περίπου 0,40 λεπτά φτάνοντας στα 2,10- 2,20 ευρώ αλλά και η μερίδα τηγανητές πατάτες, κατά μέσο όρο 0,30 – 0,50 λεπτά.
«Έπεσαν» οι παραγγελίες
Οι ανατιμήσεις έχουν ήδη εμφανείς επιπτώσεις και στην κατανάλωση καθώς οι παραγγελίες γίνονται μικρότερες αλλά και πιο αραιές όσο περνάει ο καιρός, όπως διαπιστώνουν οι επαγγελματίες του κλάδου.
Στην Αττική η πτώση στην κατανάλωση αυτή στιγμή αγγίζει έως και το 15%.
Μεγαλύτερη μείωση στις παραγγελίες διαπιστώνουν οι επαγγελματίες στη Θεσσαλονίκη καθώς όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης φτάνει το 30% σε σύγκριση με πέρσι.
Όσον αφορά στο κόστος των παραγγελιών, ενδεικτικά σε ένα συνοικιακό ψητοπωλείο όπου η μέση παραγγελία ήταν γύρω στα 11 ευρώ, σήμερα διαμορφώνεται στα 8 με 8,5 ευρώ.