Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν αυτό μπορεί να προέλθει από την απαγόρευση εισαγωγής του ρώσικου στην Ευρώπη
Η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη ενδέχεται να εκτινάξει τις τιμές της ενέργειας σε όλον τον κόσμο, προειδοποίησε σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, ζητώντας να περιοριστεί μεν η ευρωπαϊκή εξάρτηση από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα αλλά «χωρίς να τιμωρηθεί ολόκληρος ο πλανήτης».
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την πλήρη απαγόρευση εισαγωγής (ρωσικού) πετρελαίου στην Ευρώπη» ανέφερε η Γέλεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα. «Αν μπορούσαμε να βρούμε έναν τρόπο για να το κάνουμε, χωρίς να βλάψουμε όλον τον πλανήτη με την άνοδο των τιμών της ενέργειας, θα ήταν το ιδανικό και είναι ένα ερώτημα το οποίο προσπαθούμε να εξετάσουμε όλοι μαζί», πρόσθεσε.
Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που εισάγουν από τη Ρωσία, για να τιμωρήσουν τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Όμως «αυτό θα αύξανε ξεκάθαρα τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, θα είχε δυσοίωνες συνέπειες στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου», σημείωσε η Γέλεν, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Η Αμερικανίδα υπουργός επανέλαβε ότι τα έσοδα από την πώληση φυσικού αερίου και πετρελαίου αποτελούν μια σημαντική πηγή για τη Ρωσία και «θα ήταν πολύ χρήσιμο να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν τρόπο να τα μειώσουμε (…) Αυτός είναι πραγματικά ο στόχος».
«Στην περίπτωση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η κατάσταση στην Ευρώπη είναι σαφώς διαφορετική από εκείνη των ΗΠΑ. Εμείς απαγορεύσαμε τις εισαγωγές ρωσικών ενεργειακών προϊόντων κάθε είδους, όμως εισάγουμε ελάχιστα από τη Ρωσία. Αυτό δεν ισχύει για την Ευρώπη» η οποία θα πρέπει, μεσοπρόθεσμα, να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της, συνέχισε.
Στις 8 Απριλίου η ΕΕ αποφάσισε να διακόψει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, ένα εμπάργκο που θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές Αυγούστου. Το 2021 η Ρωσία παρείχε το 30% του αργού και το 15% των πετρελαϊκών προϊόντων που αγόρασε η ΕΕ.