Για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Χαμηλότερο έλλειμμα κατά περισσότερο από μια μονάδα του ΑΕΠ, πέτυχε το 2021 η Ελλάδα, εξέλιξη την οποία αναμένεται να πιστοποιήσει η Eurostat τη Μ. Παρασκευή.
Η εξέλιξη αυτή, ανοίγει το δρόμο για μια πιο επιθετική κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στο βαθμό που η κοινή ευρωπαϊκή απάντηση η οποία συνεχίζει να επιδιώκεται δεν ευοδωθεί στην πράξη. Εφόσον οι σχεδιασμοί γίνουν πράξη, το σημερινό σχήμα μηνιαίων επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού και φυσικού αερίου μετρά τους τελευταίους μήνες ζωής του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και του φυσικού αερίου για επιχειρήσεις θα συνεχιστεί και τον Μάιο.
Το ύψος των επιχορηγήσεων θα κινηθεί στα επίπεδα των 400 εκατ. ευρώ.
Τον επόμενο μήνα θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα περαιτέρω βήματα θα ληφθούν τον Μάιο και αφού προηγουμένως φανεί τι θέλει να κάνει η Ευρώπη. Η κυβέρνηση θα αναμένει τον Μάιο τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών ως προς τα μέτρα, ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση. Στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί και δεν εφαρμοστεί η ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στη χρηματιστηριακή πλατφόρμα TTF τότε η κυβέρνηση, όπως έχει διαμηνύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει στη λήψη εθνικών μέτρων.
Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της επιβολής ανώτατης τιμής στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, κόστος που αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ. Από τα 6 δις. ευρώ, τα 4 δις. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από το χρηματιστήριο ρύπων, έσοδα από ΑΠΕ και εκπτώσεις προμηθευτών ενέργειας και τα υπόλοιπα 2 δις. ευρώ θα καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Με το μέτρο αυτό, δε θα επιδοτούνται απευθείας οι καταναλωτές αλλά οι ηλεκτροπαραγωγοί για όσο χρονικό διάστημα οι αγορές ενέργειας είναι ευμετάβλητες.
Μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τις περαιτέρω κινήσεις στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης θα ανακοινωθεί η παράταση στην επιδότηση του πετρελαίου κίνησης και για τον Μάιο (σ.σ.: το μέτρο κοστίζει περίπου 30 εκατ. ευρώ), η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας ενδεχομένως με περισσότερη έμφαση στη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά και η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές και στην εστίαση.