Ο νέος ενεργειακός άξονας αναπτύσσεται από την εταιρία Έλικα του Ομίλου Κοπελούζου
Ένα σημαντικό ενεργειακό έργο, εθνικής και στρατηγικής σημασίας, παρουσίασε η Έλικα Α.Ε., εταιρία που ανήκει στον Όμιλο Κοπελούζου.
Η Ηλεκτρική Διασύνδεση του Αιγυπτιακού και του Ελληνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας αναμένεται να φέρει πολλά και σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η διασύνδεση των δύο χωρών θα μειώσει την εξάρτηση της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα.
Παράλληλα, ο νέος ενεργειακός άξονας που αναπτύσσεται από τον Όμιλο Κοπελούζου θα αναδείξει τη χώρα μας σε κόμβο «πράσινης» ενέργειας, ενώ θα αυξηθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού.
Το έργο στοχεύει στη μεταφορά 100% καθαρής ενέργειας που θα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Αίγυπτο, που χαρακτηρίζονται από υψηλή δυναμικότητα. Η ενέργεια θα διοχετευθεί κατά το ένα τρίτο στην ελληνική αγορά, ένα τρίτο σε εξαγωγές και ένα τρίτο για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, επίσης με εξαγωγικό προσανατολισμό. Η ηλεκτρική διασύνδεση του Αιγυπτιακού και του Ελληνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας θα γίνει μέσω διπλού ζεύγους υποθαλάσσιων καλωδίων και ζεύξης συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC, 500kV). Θα μεταφερεται 100% πράσινη ενέργεια περιλαμβάνοντας έναν σύνδεσμο HVDC ισχύος 3 γιγαβάτ (3.000 M) μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας (Αττικής), με τη δυνατότητα αμφίδρομης μετάδοσης ισχύος.
Η γέννηση της ιδέας ανήκει στον Όμιλο Κοπελούζου και χρονολογείται το 2008. Το 2010 υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ομίλου Κοπελούζου και της κρατικής Ηλεκτρικής Εταιρίας της Αιγύπτου. Έκτοτε, ξεκίνησαν οι απαιτητικές μελέτες για να φτάσουμε στο σήμερα όπου όλες οι συνθήκες -ενεργειακές, τεχνολογικές, γεωπολιτικές- συνηγορούν υπέρ της επίτευξης του έργου.
Ο χρόνος κατασκευής εκτιμάται σε 2,5 χρόνια, ενώ χρειάζεται περίπου ένα έτος ώστε να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση. Το συνολικό κόστος της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί πως η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη που είχε χθες, 3/3/2022, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi.
Τα οφέλη του έργου
- Συμβάλλει τόσο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όσο και του φαινομένου του θερμοκηπίου, μέσω της χρήσης καθαρής και ανανεώσιμης ενέργειας. Μέρος της μεταφερόμενης ενέργειας θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, μέρος θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και μέρος θα μεταφερθεί στην Ευρώπη
- Παρέχει εναλλακτική λύση ενεργειακών πηγών και ενεργειακών οδών για την Ευρώπη και θα μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από την ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα
- Ενισχύει τις υποδομές των ηλεκτρικών δικτύων της Αιγύπτου και της Ελλάδας
- Βελτιώνει την ποιότητα, την αξιοπιστία και την ασφάλεια του εφοδιασμού τόσο στα Αιγυπτιακά όσο και στα Ελληνικά Συστήματα
- Ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια στην Αίγυπτο λόγω της δυνατότητας αμφίδρομης μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελλάδα στη χώρα
- Μετατρέπει την Ελλάδα σε έναν σημαντικό κόμβο καθαρής ενέργειας
- Καθιστά την Αίγυπτο έναν σημαντικό εξαγωγέα καθαρής ενέργειας
Το έργο που αναπτύσσεται από τον Όμιλο Κοπελούζου έχει ήδη ενταχθεί στο Δεκαετές Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου (TYNDP 2022) του ENTSO-E, οδηγώντας στην υποψηφιότητα για την 6η λίστα PCI, ικανοποιώντας επίσης το κριτήριο που θέτει ο Κανονισμός 347/2013 για διασυνοριακό αντίκτυπο, με ενίσχυση της δυναμικότητας μεταφοράς μεταξύ Ελλάδας και χωρών της Ε.Ε. κατά 700 MW.