Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτό είναι το σύνολο των οικονομικών κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτό είναι το σύνολο των οικονομικών κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία

Σε εξέλιξη και ο οικονομικός πόλεμος Δύσης - Κρεμλίνου

Άλλο ένα πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση ως μέτρο αντίδρασης στην στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Η ΕΕ κλείνει τον εναέριο χώρο της σε όλα τα ρωσικά αεροσκάφη, απαγορεύει την μετάδοση ρωσικών μέσων ενημέρωσης, προαναγγέλλει κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και χρηματοδοτεί την αγορά και παράδοση όπλων στην Ουκρανία.

Η ΕΕ έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και στον υπουργό Εξωτερικών του Σεργκέι Λαβρόφ.

Τα μέτρα προστίθενται στις κυρώσεις που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Η ΕΕ έχει βάλει στη μαύρη λίστα εκατοντάδες επιπλέον πρόσωπα, πολλά από τα οποία είναι μέλη του ρωσικού κοινοβουλίου που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης των αποσχισμένων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία. Οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί στην ΕΕ έχουν πλέον παγώσει και τους απαγορεύεται να ταξιδεύουν στο μπλοκ.

Τα πιο σημαντικά πρόσωπα στη μαύρη λίστα είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αν και εξαιρούνται από την ταξιδιωτική απαγόρευση. Αυτό έχει ως στόχο να επιτρέψει τις διαπραγματεύσεις μαζί τους εάν παρουσιαστεί η ευκαιρία.

Οι κυρώσεις απαγορεύουν επίσης κάθε μορφή δανεισμού και αγοράς τίτλων από ρωσικές τράπεζες και κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Το εβδομήντα τοις εκατό του ρωσικού τραπεζικού συστήματος (μετρούμενο με βάση τα περιουσιακά στοιχεία), η κυβέρνηση και οι βασικές κρατικές εταιρείες δεν θα μπορούν πλέον να αναχρηματοδοτούνται στις κεφαλαιαγορές της ΕΕ, σύμφωνα με την επικεφαλής της Επιτροπής της Ε.Ε Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι κυρώσεις απαγορεύουν την εξαγωγή συγκεκριμένων τεχνολογιών διύλισης, καθιστώντας δυσκολότερο και ακριβότερο για τη Ρωσία τον εκσυγχρονισμό των διυλιστηρίων πετρελαίου της. Οι κυρώσεις αυτές προστίθενται στην υπάρχουσα απαγόρευση εξοπλισμού πετρελαίου που επιβλήθηκε το 2014.

Η Ε.Ε έχει απαγορεύσει την εξαγωγή, πώληση, προμήθεια ή μεταφορά όλων των αεροσκαφών, εξαρτημάτων και εξοπλισμού αεροσκαφών στη Ρωσία καθώς και όλων των υπηρεσιών που σχετίζονται με την επισκευή, τη συντήρηση και τη χρηματοδότηση αεροσκαφών.

Η ΕΕ έχει σκληρύνει τις υφιστάμενες κυρώσεις σε αγαθά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολιτικούς καθώς και για στρατιωτικούς σκοπούς, στοχεύοντας το στρατιωτικό-βιομηχανικό δίκτυο της Ρωσίας και περιορίζοντας την πρόσβασή της σε προηγμένη τεχνολογία όπως drones και λογισμικό για drones, λογισμικό για συσκευές κρυπτογράφησης, ημιαγωγούς και προηγμένα ηλεκτρονικά.

Οι Ρώσοι κάτοχοι διπλωματικών διαβατηρίων δεν θα απολαμβάνουν πλέον τα ταξίδια τους χωρίς βίζα στην Ε.Ε και οι Ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και επιχειρηματίες δεν θα επωφελούνται πλέον από χαμηλότερα τέλη όταν υποβάλλουν αίτηση για βίζα. Αυτό το μέτρο δεν θα ισχύσει για τους Ρώσους πολίτες γενικά, οι οποίοι θα διατηρήσουν τα οφέλη που έχουν επί του παρόντος.

Τα νέα μέτρα έρχονται να προστεθούν στις κυρώσεις που ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μία ημέρα νωρίτερα και οι οποίες περιλαμβάνουν: αποκοπή ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το διατραπεζικό δίκτυο ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT, απαγόρευση όλων των συναλλαγών με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και πρόσθετοι περιορισμοί για τους Ρώσους ολιγάρχες.