Τι μελετά η κυβέρνηση - Στις 20 Ιανουαρίου οι τελικές αποφάσεις - Όλα τα σενάρια
Μετά την επαναφορά του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας και της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τους εργαζόμενους συγκεκριμένων κλάδων, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται πρόσθετες στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρήσεων, σε περίπτωση που μέσα στις επόμενες εβδομάδες η πανδημία δεν εμφανίσει σημάδια ύφεσης και υπάρξει ανάγκη επέκτασης των περιοριστικών μέτρων επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ατζέντα περιλαμβάνει:
– Μεγαλύτερο κούρεμα στα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής για τους πληττόμενους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες
– Αύξηση του ποσοστού έκπτωσης για εφάπαξ εξόφληση της επιστρεπτέας προκαταβολής
– Μετάθεση του χρόνου έναρξης αποπληρωμής των κορωνοχρεών σε 36 ή 72 δόσεις.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι οι επόμενες κινήσεις θα εξαρτηθούν από την καμπύλη της μετάλλαξης Όμικρον υπογραμμίζοντας ότι πλήρη και καθαρή εικόνα θα υπάρξει στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου οπότε και αφού σταθμιστούν και αξιολογηθούν τα δεδομένα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το αν και τι είδους μέτρα θα ενεργοποιηθούν. Ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρόκειται για οριζόντιες παρεμβάσεις και οι τυχόν ενισχύσεις θα αφορούν ταμειακές ανάσες και κινήσεις τόνωσης της ρευστότητας. Στο επίκεντρο όπως φάνηκε άλλωστε και από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν βρίσκεται ο κλάδος της εστίασης που δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα από το νέο κύμα της πανδημίας.
Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων για την αναχαίτιση των οικονομικών επιπτώσεων σε περίπτωση που συνεχιστεί με τους ίδιους ραγδαίους ρυθμούς η εξάπλωση των μολύνσεων προβλέπουν μεταξύ άλλων:
1. Κλιμακωτή, ανάλογα με την έκταση και τη διάρκεια των ζημιών επαγγελματιών και επιχειρήσεων, αύξηση του ποσού από τα κρατικά δάνεια όλων των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής που δεν θα επιστραφεί στο κράτος. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα το ύψος του κουρέματος το οποίο με τα σημερινά δεδομένα φθάνει το 75%. Σημειώνεται ότι με βάση το υφιστάμενο καθεστώς το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το 25% της επιστρεπτέας προκαταβολής, το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το 33,3% και το 33% θα επιστρέψουν το 50%. Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης από τις 60 μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση των δανείων έχει μετατεθεί για τις 30 Ιουνίου του 2022 αντί τις 31 Ιανουαρίου που προβλέπονταν αρχικά. Επίσης εξετάζεται μεγαλύτερη από 15% έκπτωση επί του ποσού της επιστροφής η και νέα παράταση πέραν της 30ης Μαρτίου του 2022 για την εφάπαξ εξόφληση της οφειλής.
2. Επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των χρεών της πανδημίας από 820.000 οφειλέτες. Σημειώνεται ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για υπαγωγή στη ρύθμιση των 36 άτοκων δόσεων ή των 72 με επιτόκιο 2,5% παρατάθηκε έως τις 26 Ιανουαρίου 2022 από τις 31 Δεκεμβρίου που έληγε κανονικά. Το πιθανότερο είναι να δοθεί ανάσα πάνω από ένα μήνα ενώ οι εκπρόσωποι της αγοράς ζητούν “πάγωμα” των πληρωμών έως τον ερχόμενο Ιούνιο. Η ρύθμιση προβλέπει ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 30 ευρώ για οφειλές συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ ή 50 ευρώ για οφειλές συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%.
3. «Επιστράτευση» χρηματοδοτικών εργαλείων από τα κοινοτικά προγράμματα για παροχή φθηνών κεφαλαίων κίνησης με διαδικασίες εξπρές σε επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.