Ο Καρδιολόγος Βαρούνης Χρήστος μάς εξηγεί
Ο Καρδιολόγος στον Γέρακα, Βαρούνης Χρήστος, MD, MSc, PhD, Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας μας εξηγεί:
Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή πάθηση της καρδιάς, κατά την οποία η καρδιά αδυνατεί να στείλει αρκετή ποσότητα αίματος στο σώμα, με αποτέλεσμα αυτό να μην παίρνει την ποσότητα οξυγόνου και τις θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται για να λειτουργήσει φυσιολογικά. Η καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία, με μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά τα άτομα στις ηλικίες 75-85 ετών.
Τι συμπτώματα παρουσιάζει η καρδιακή ανεπάρκεια;
Στα αρχικά στάδια μπορεί μην να υπάρχουν συμπτώματα. Σε περισσότερο προχωρημένα στάδια της καρδιακής ανεπάρκειας τα συμπτώματα οφείλονται στην συσσώρευση υγρών στο σώμα. Κυριότερα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας είναι η δύσπνοια κατά την διάρκεια της προσπάθειας ή σε ηρεμία, ο βήχας και η εύκολη κόπωση. Άλλα συμπτώματα είναι το πρήξιμο στα πόδια ή τους αστραγάλους και η αύξηση του σωματικού βάρους. Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνούμε άμεσα με το γιατρό.
Πώς διαγιγνώσκεται η καρδιακή ανεπάρκεια;
Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να διαγνωστεί με:
i. Ακτινογραφία θώρακος: Με την ακτινογραφία αποκαλύπτεται εάν υπάρχει διόγκωση της καρδιάς.
ii. Υπερηχογράφημα καρδιάς (triplex καρδίας): Είναι ένα μέσο για την αρχική διάγνωση και τη μετέπειτα παρακολούθηση της καρδιακής λειτουργίας.
Ακόμα πολύ χρήσιμες εξετάσεις για να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει διόγκωση της καρδιάς, μειωμένη καρδιακή λειτουργία ή συμφόρηση των πνευμόνων καθώς και ποια είναι η αιτία της καρδιακής ανεπάρκειας είναι το τεστ κοπώσεως, η αξονική τομογραφία, ο καρδιακός καθετηριασμός και στεφανιογραφία, η μαγνητική τομογραφία καρδιάς.
Ποιες θεραπείες υπάρχουν για την καρδιακή ανεπάρκεια;
Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την καλυτέρευση της υγείας ενός ατόμου που πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια είναι η αλλαγή στον τρόπο ζωής του. Οι αλλαγές αυτές είναι η μείωση του σωματικού βάρους, η αποφυγή αλκοόλ, η διακοπή του καπνίσματος και ο περιορισμός του αλατιού στη διατροφή.
Επίσης, τα παρακάτω φάρμακα:
i. Διουρητικά: Καθώς πολλοί ασθενείς με καρδιακή μπορεί να έχουν συμπτώματα συσσώρευσης υγρών χορηγούνται διουρητικά φάρμακα.
ii. Οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης ή οι αναστολείς υποδοχέων αγγειοτασίνης/νεπριλυσίνης ή συγκεκριμένοι αναστολείς SGLT-2 καθώς και οι βητα-αποκλειστές. Αυτά τα φάρμακα αυξάνουν τα προσδόκιμο ζωής των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, μειώνουν τις νοσηλείες και θα πρέπει να χορηγούνται σε όλους, αν δεν υπάρχει αντένδειξη και πάντα κατόπιν συστάσεως του θεράποντος καρδιολόγου.
Τόσο οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια όσο και οι οικογένειές τους ή τα άτομα που τους φροντίζουν πρέπει να είναι ενήμεροι για την κατάσταση και να παρατηρούν τα συμπτώματα των ασθενών με προσοχή, έτσι ώστε να προλάβουν τυχόν επιδείνωση της νόσου.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.cardio-varounis.gr