Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος
Στα 4,540 εκατομμύρια ανήλθε ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκε την Ελλάδα στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2021, καταγράφοντας αύξηση κατά 51,4 % σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος για το Ισοζύγιο Πληρωμών.
Ωστόσο, η εισερχόμενη τουριστική κίνηση ανήλθε στο 30% εκείνης του αντίστοιχου επταμήνου του 2019, όταν ο αριθμός των τουριστών είχε ξεπεράσει τα 15,080 εκατομμύρια.
Τον Ιούλιο η εισερχόμενη τουριστική κίνηση, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, παρουσίασε αύξηση κατά 240% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020, με αποτέλεσμα ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας να φθάσει τα 2,815.000, επίπεδο που αντιστοιχεί περίπου στο 50% της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης τον Ιούλιο του 2015. Οι εισπράξεις του Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, διαμορφώθηκαν σε επίπεδο 61,4% εκείνων του Ιουλίου του 2019.
Στο επτάμηνο πάντως, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε μείωση κατά 889 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκε σε 7,0 δισ. ευρώ.
Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών σε απόλυτα μεγέθη. Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 29,6% και 13,9% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 25,4% σε τρέχουσες τιμές και 7,9% σε σταθερές τιμές.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν περίπου με τον ίδιο ρυθμό δηλαδή κατά 23,7% και 23,4%, αντίστοιχα σε τρέχουσες τιμές, ενώ σε σταθερές τιμές αυξήθηκαν κατά 19,6% και 22,1% αντίστοιχα.
Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται πρωτίστως στη βελτίωση του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, αλλά και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, η οποία όμως αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταφορών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 51,4%, ενώ οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 139,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, αντιπροσωπεύοντας το 37,1% των εισπράξεων του 2019.
Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών συναλλαγών στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 726 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 2,8 δισ. ευρώ.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 14,5 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην αύξηση κατά 1,3 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων και κατά 938 εκατ. ευρώ σε τοποθετήσεις μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.