Νέα ένεση ρευστότητας έως 4.000 ευρώ για 100.000 επιχειρήσεις
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να λάβουν οι επιχειρήσεις την ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού 500 έως 4.000 ευρώ. Το πρόγραμμα ύψους 130 εκατ. ευρώ αναμένεται να τρέξει το τέλος της εβδομάδας, μόλις ανάψει το πράσινο φως τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και αφορά περίπου 100.000 που παρέμειναν κλειστές τον Απρίλιο με κρατική εντολή ή για ένα διάστημα.
Από το συγκεκριμένο μέτρο στήριξης εξαιρούνται οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, οι οποίες ενισχύονται μέσω του προγράμματος παροχής κεφαλαίων κίνησης για την προμήθεια πρώτων υλών το οποίο έχει ανοίξει και έχουν ήδη υποβληθεί πάνω από 7.000 αιτήσεις.
Με την ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού θα αποζημιωθούν αρχικά οι επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές για τον μήνα Απρίλιο και στη συνέχεια όσες παρέμειναν κλειστές και κατά τον μήνα Μαΐο. Αποζημιώσεις θα δίδονται και στην περίπτωση που κάποιοι πήραν την έγκριση να λειτουργήσουν για τον μισό Μάιο. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, η αποζημίωση θα δίδεται στο 50%. Με την υποβολή των σχετικών αιτήσεων, η διαδικασία ελέγχου πλήρωσης των προϋποθέσεων από την ΑΑΔΕ θα γίνεται ταχύτατα καθώς για το συγκεκριμένο μέτρο δεν υπάρχει καν κριτήριο μείωσης εσόδων.
Στην υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί, θα περιλαμβάνονται οι ΚΑΔ που θα θεωρούνται δικαιούχοι του μέτρου και μέσα σε λίγες ημέρες -ακόμη και μέσα στον Μάιο- θα γίνει η καταβολή των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
Οι επιχειρήσεις που ήταν κλειστές όλον τον Απρίλιο θα λάβουν ενισχυμένη αποζημίωση που ανάλογα με το αριθμό των εργαζομένων θα ανέλθει σε:
- 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 0 έως 5 εργαζόμενους
- 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 6 έως 20 εργαζόμενους και
- 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 21 έως 50 εργαζόμενους.
Στην περίπτωση που η επιχείρηση παρέμεινε κλειστή για διάστημα λιγότερο από 15 ημέρες, τότε η αποζημίωση που θα λάβει θα αντιστοιχεί στο ήμισυ των παραπάνω ποσών, δηλαδή από 500 ευρώ έως 2.000 ευρώ.
Στους κλάδους που εντάσσονται στην ενίσχυση είναι: τουρισμός, ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, καταστήματα ΟΠΑΠ, παιδότοποι, οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η αποζημίωση είναι μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.