10η αξιολόγηση: Στο τραπέζι με τους θεσμούς οι φορολογικές παρεμβάσεις στα εισοδήματα του 2020
Στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς που ξεκινούν σήμερα σε τεχνικό επίπεδο βάζει το οικονομικό επιτελείο τις έκτακτες παρεμβάσεις στη φορολογία των εισοδημάτων του 2020 τα οποία θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Στόχος των ρυθμίσεων που προωθούνται είναι να εξουδετερωθούν οι έξτρα επιβαρύνσεις που προκύπτουν λόγω της μείωσης των εισοδημάτων που προκάλεσε η πανδημία.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο Γενικό Λογιστήριο έχουν ετοιμάσει ένα πρώτο σχέδιο, πλήρως κοστολογημένο το οποίον πέραν από τα εισοδήματα επεκτείνεται και στην πληρωμή των φόρων για τις φετινές δηλώσεις που θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται μετά το Πάσχα.
Το σχέδιο προβλέπει έκτακτες ρυθμίσεις για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια διαβίωσης, τα ανείσπρακτα ενοίκια και το τέλος επιτηδεύματος καθώς και αύξηση της έκπτωσης για εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος και επανάληψη του περυσινού μοντέλου για την καταβολή σε δόσεις. Οι αποφάσεις για το εύρος και το είδος των αλλαγών αναμένεται να κλειδώσουν μετά τις τηλεδιασκέψεις με τους εκπροσώπους από την τεχνική αντιπροσωπεία των δανειστών.
Παράλληλα στην φορολογική ατζέντα βρίσκεται και η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που παρά τη μείωση του τζίρου τους κατάφεραν να εμφανίσουν κέρδη το 2020. Ωστόσο το θέμα αυτό θα εξεταστεί τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου και αφού το υπουργείο Οικονομικών σταθμίσει τις συνθήκες στην αγορά και τα κρατικά ταμεία τα οποία δέχθηκαν νέα πίεση μετά το έκτακτο βοήθημα των 1.000 έως 4.000 ευρώ που αποφασίστηκε για περίπου 100.000 επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές τον Απρίλιο, εκτός του κλάδου της εστίασης.
Στη φορολογική ατζέντα περιλαμβάνονται:
1. Ηλεκτρονικές αποδείξεις. Εξετάζεται κατάργηση ειδικά για φέτος δηλαδή για τα εισοδήματα του 2020 του προστίμου που επιβάλλεται με συντελεστή 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν, δηλαδή στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα.
2. Τεκμήρια. Έμμεση απενεργοποίησή τους για τους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία και κινδυνεύουν με την επιβολή πρόσθετου φόρου. Εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι που «κατέβασαν ρολά» με κρατική εντολή καθώς και ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν από το κράτος (αποζημίωση ειδικού σκοπού, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση για χαμένα ενοίκια) για να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης.
3. Τέλος επιτηδεύματος. Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ των νέων αγροτών που συμπλήρωσαν την πενταετία απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος την 31η Δεκεμβρίου 2019.
4. Ανείσπρακτα ενοίκια. Χωρίς νομικές ενέργειες, δικαστικές περιπέτειες και επίσκεψη στην Εφορία, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα γλιτώσουν φέτος από τη φορολόγηση των ενοικίων που δεν εισέπραξαν το 2020.
5. Δόσεις. Εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2021 και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022.
6. Έκπτωση φόρου. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό της δήλωσης θα κερδίσουν έκπτωση η οποία εξετάζεται να είναι μεγαλύτερη από το 2% που ίσχυσε το 2020.