Δεύτερη έξοδος στις αγορές για το 2021
Mε την έκδοση ομολόγου διάρκειας 30 ετών σημαδεύεται η δεύτερη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για το 2021. Εκτός απροόπτου το βιβλίο των προσφορών αναμένεται να ανοίξει σήμερα το πρωί. Βέβαια η βολιδοσκόπηση των επενδυτών έχει ξεκινήσει από χθες με την εντολή που έδωσε ο Οργανισμός Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στις πέντε τράπεζες BNP Paribas, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, J.P. Morgan, Εθνική Τράπεζα) που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» την έκδοση.
Στόχος της κοινοπρακτικής έκδοσης είναι η άντληση ενός ποσού μέχρι του ύψους των 1,5 με 2 δισ. ευρώ, το οποίο όμως θα καθοριστεί με βάση τις προσφορές και το τελικό επιτόκιο που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,67% με 1,7%, οριακά υψηλότερα από το 1,58% που είναι το αντίστοιχο ομόλογο της Ιταλίας. Η Ισπανία δανείζετε στην 30ετία με 1,21% ενώ η Γερμανία με 0,19%.
Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για φέτος, μέσω της έκδοσης νέου 10ετούς ομολόγου, το Ελληνικό Δημόσιο ενώ στόχευε αρχικώς στην άντληση 2,5 - 3 δισ. ευρώ, από τις πρώτες κιόλας ώρες υπήρξε σημαντική υπερκάλυψη του στόχου, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 29 δισ. ευρώ και προκειμένου να ικανοποιήσει την τεράστια επενδυτική ζήτηση, ο ΟΔΔΗΧ αύξησε το ποσό στα 3,5 δισ. ευρώ.
Το βασικό όμως ζητούμενο δεν είναι αυτή τη στιγμή το ποσό, δηλαδή η χώρα δεν βγαίνει στις αγορές για να ενισχύσει τα ταμειακά της διαθέσιμα και μάλιστα με μία τέτοια διάρκεια. Το κάνει για να φτιάξει και να επιμηκύνει την καμπύλη των αποδόσεων και να ξαναβάλει στα «μόνιτορ» της αιθούσης των συναλλαγών στις τράπεζες (ευρύτερα γνωστά ως dealing room) τον συγκεκριμένο τίτλο που λείπει αυτή την στιγμή από το ταμπλό της διαπραγμάτευσης.
Η πιο μακρινή διάρκεια που έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η 25ετία που τιμολογείται στο 1,414%. Υπήρξε χθες μια νευρικότητα στον τίτλο που δικαιολογείται από το γεγονός ότι πολλοί επενδυτές βγήκαν από την 25ετία για να μπουν σήμερα στην 30ετία για να κλειδώσουν μεγαλύτερη απόδοση και μεγαλύτερη διάρκεια.
Είναι σαφές ότι η επιτυχία της έκδοσης, όπως προεξοφλείται από την αγορά, θα αποτελέσει το διαβατήριο για ανάλογες κινήσεις στο μέλλον που θα προσθέσουν βάθος και αίσθηση ασφάλειας στους επενδυτές οι οποίοι το 2012 «κάηκαν» από το PSI. Τελευταία φορά που η χώρα βγήκε με 30ετές ήταν το 2007 επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη με επιτόκιο 4,6%. Ακολούθησε επανέκδοση re - opening το 2008 του τίτλου πριν καταλήξει στο χαρτοφυλάκιο με τα υπόλοιπα κουρεμένα ομόλογα του προγράμματος υποχρεωτικής ανταλλαγής.