Μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για όσο χρειαστεί
To Eurogroup άναψε χθες το πράσινο φως για τη συνέχιση των μέτρων στήριξης τόσο για το 2021 όσο και το 2022 με τον Χρήστο Σταϊκούρα να τονίζει ότι «επαναβεβαιώθηκε η συνέχιση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ωσότου ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση και διασφαλιστεί η επίτευξη βιώσιμης ανάκαμψης των οικονομιών της Ευρωζώνης – θέση που έχει, εξαρχής, στηρίξει σθεναρά η χώρα μας».
Παράλληλα δόθηκε ραντεβού για τον Μάιο, όπου η Κομισιόν θα αποφασίσει για το τι θα ισχύσει την επόμενη χρονιά, έχοντας στην διάθεσή της περισσότερα επιπλέον στοιχεία για την πορεία των οικονομικών στις χώρες της Ευρωζώνης.
Σε ότι αφορά τους κανόνες που θα ισχύσουν τα επόμενα χρόνια, η συζήτηση αυτή όπως ανέφερε χθες ο αρμόδιος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι θα ξεκινήσει επισήμως από τον Ιούνιο.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως το Eurogroup έθεσε τρεις βασικές προτεραιότητες, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις που έχει εκφράσει η Ελληνική Κυβέρνηση:
1. Τη συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022, αφού σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του επόμενου έτους.
2. Τη διατήρηση των μέτρων στήριξης μέχρι την ουσιαστική εδραίωση βιώσιμης ανάκαμψης, η οποία θα οδηγήσει σε δημοσιονομική ισορροπία. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η δημοσιονομική ισορροπία θα επιστρέψει μέσω της ανάπτυξης, και όχι με μέτρα λιτότητας.
3. Την ταχεία εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
10η αξιολόγηση
Χθες σφραγίστηκε και τυπικά η θετική ολοκλήρωση της 9ης αξιολόγησης, που ουσιαστικά σημαίνει ότι ξεκινούν οι διαδικασίες για την επόμενη αξιολόγηση, την 10η μεταμνημονιακή, που εκτός των συνοδεύεται και από την εκταμίευση δόσης των 644 εκατ. ευρώ.
Οι 10 πιο μεγάλες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που συνδέονται με τους στόχους της επόμενης αξιολόγησης είναι:
1. Πτωχευτικός – 2η ευκαιρία: Οι συζητήσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας συνεχίζονται μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών ενόψει της 10ης έκθεσης της ενισχυμένης εποπτείας, αλλά όλες οι πλευρές έχουν τη διάθεση να καταλήξουν σε συμφωνία, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο ίδιος έκανε λόγο για εργασία σε εξέλιξη και τόνισε ότι βάσει της καλής συνεργασίας, υπάρχει η βούληση από όλες τις πλευρές για να καταλήξουν σε συμφωνία.
2. Ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου προς ιδιώτες: Η κυβέρνηση καλείται να καταθέσει στους θεσμούς νέο χρονοδιάγραμμα απομείωσης μέσα στον Μάρτιο καθώς οι στόχοι χάθηκαν ειδικά στο σκέλος της των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων. Σκοπός πλέον είναι η εκκαθάρισή τους έως τον Ιούνιο του 2021. Επίσης, αναμένεται έκθεση μέσα στον Μάρτιο με προτάσεις για νομοθετικές πρωτοβουλίες.
3. Στελέχωση ΑΑΔΕ. Η Κομισιόν στην τελευταία έκθεσή της κατέγραψε πρόοδο και σε αυτό το πεδίο αλλά έχει ζητηθεί επιτάχυνση. Ο αρχικός στόχος (12.500 μόνιμες θέσεις έως το τέλος του 2019 και 13.322 έως τα μέσα του 2021) έχει χαθεί αλλά πρόοδος υπάρχει και σε επίπεδο νομικού πλαισίου. Ο αριθμός των υπαλλήλων ήταν 11.848 στο τέλος του 2020, ελαφρώς χαμηλότερος από τους 11.947 στο τέλος του 3ου τριμήνου του 2020 λόγω υψηλότερων από το αναμενόμενο συνταξιοδοτήσεων.
4. Ελληνικό: Το νομοσχέδιο κατατέθηκε, αλλά εκκρεμούν ακόμη οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για να υπάρξει πρόοδος.
5. Αποκρατικοποιήσεις: Οι θεσμοί ζητούν επιτάχυνση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων με βάση τα ορόσημα που έχουν ήδη τεθεί. Υπάρχει ρητό ορόσημο (που παίρνει παρατάσεις) πέραν του Ελληνικού για τα ΕΛΠΕ, την Εγνατία, τη ΔΕΠΑ, τα περιφερειακά λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, τον ΔΑΑ, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Επίσης μέχρι τα μέσα του 2021 θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι κινήσεις στα περιφερειακά λιμάνια Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας, στη ΔΕΗ, στη ΔΕΠΑ υποδομών και στην Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Καβάλας.
6. Εργασιακά: Προώθηση των παρεμβάσεων στο εργασιακό από το αρμόδιο υπουργείο. Υπάρχει δέσμευση για ψήφιση του Νόμου τον Απρίλιο μετά από συζήτηση με τους θεσμούς.
7. Δικαιοσύνη: Καταγράφεται κάποια πρόοδος στο πεδίο των ψηφιακών υπογραφών αλλά πρέπει να καλυφθεί μεγάλη απόσταση με ορόσημο τα τέλη Μαρτίου. Απαιτούνται και τροποποιήσεις στον αστικό κώδικα έως τον Απρίλιο και η έκδοση παράγωγου δικαίου.
8. Επενδύσεις: Προωθούνται τομές για την ταχύτερη αδειοδότηση επενδύσεων με έμφαση στο πληροφοριακό σύστημα που πρέπει να ανατεθεί. Είναι κρίσιμο λόγω των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκκρεμεί και η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επενδύσεων σε κάποιους τομείς. Πλέον προβλέπεται η ολοκλήρωση των εφαρμοστικών διατάξεων σε 3 στάδια (με 14 ΚΥΑ τον Απρίλιο, 15 τον Ιούνιο και τις υπόλοιπες στις αρχές Σεπτεμβρίου). Νομοθετικές παρεμβάσεις σε κάποιους τομείς αναμένονται μέχρι τα τέλη Απριλίου.
9. Προετοιμασία μεγάλων έργων από το ΤΑΙΠΕΔ. Το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί εντός του Μαρτίου με διασφαλίσεις, «έτσι ώστε το Ταμείο να μπορεί να συνεχίσει να ασκεί ανεξάρτητα το έργο του». Η έγκαιρη προετοιμασία θα είναι κρίσιμη για την επιτάχυνση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και απαιτεί η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού να ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο του 2021.
10. Δημόσιες συμβάσεις: Η πλήρης εφαρμογή του νέου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις θεωρείται ότι θα είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της ομαλής απορρόφησης των διαθέσιμων κονδυλίων και για την υποστήριξη της ανάκαμψης. Οι εφαρμοστικές του διατάξεις αναμένεται να εκδοθούν σε 3 στάδια: τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Αύγουστο του 2021.