Μικρότερες επιβαρύνσεις για 1,2 εκατομμύρια φορολογούμενους
Φορολογική ανάσα θα πάρουν και το 2022 περίπου 1,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι και πιο συγκεκριμένα οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, φορολογούμενοι που εισπράττουν ενοίκια, τόκους, μερίσματα με το «πάγωμα» για δεύτερης συνεχόμενης χρονιάς της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Το οικονομικό επιτελείο, όπως προκύπτει δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη ( στο ΘEMA FM) έχει αποφασίσει να ανασταλεί η εισφορά αλληλεγγύης και το επόμενο έτος μετά το παράθυρο που άνοιξε η Κομισιόν για διατήρηση της ρήτρας διαφυγής και το 2022.
Παράλληλα η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει τη διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, μέτρο το οποίο εφαρμόστηκε από την 1η Ιανουαρίου με προσωρινό χαρακτήρα για ένα έτος. Μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειωθούν περαιτέρω οι ασφαλιστικές εισφορές.
Η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διατηρηθεί η δημοσιονομική ευελιξία και την επόμενη χρονιά με τις οριστικές αποφάσεις να «κλειδώνουν» τον Μάιο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τo Eurogroup. Όπως δήλωσε χθες ο Θεόδωρος Σκυλακάκης «και για το 2022 η πρόβλεψή μας είναι για τον ιδιωτικό τομέα ότι δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης. Αυτό που δεν μπορώ να σας πω είναι εάν θα υπάρχει η επέκτασή της απαλλαγής και για τους υπολοίπους (εκτός ιδιωτικού τομέα)».
Ετσι εκτός εισφοράς αλληλεγγύης θα παραμείνουν τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα ενώ από την αναστολή θα συνεχίσουν να εξαιρούνται μόνο τα εισοδήματα από συντάξεις και τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία που καταβάλλονται σε υπαλλήλους του δημοσίου τομέα.
Σε περίπτωση που η απαλλαγή δεν επεκταθεί σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, την εισφορά αλληλεγγύης γλιτώνουν και το 2022:
1. Τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα το 2022. Η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν ισχύει για τους φορολογούμενους οι οποίοι τα δυο προηγούμενα έτη πιάστηκαν στην παγίδα των τεκμηρίων.
2. Τα φετινά εισοδήματα από «επιχειρηματική δραστηριότητα», από «κεφάλαιο» (μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα και ακίνητη περιουσία) καθώς και από «υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου». Φέτος, τα συγκεκριμένα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2020 τα οποία θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις δεν θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης. Οι φορολογούμενοι θα δουν το εκκαθαριστικό της φορολογικής τους δήλωσης να ξεφουσκώνει ενώ αυτό θα συμβεί και με την φορολόγηση των φετινών εισοδημάτων του χρόνου.
3. Στα εισοδήματα των ως άνω κατηγοριών περιλαμβάνονται αυτά για τα οποία ο φορολογούμενος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξης στο φορολογικό έτος 2020.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει επέκταση του μέτρου , εισφορά αλληλεγγύης θα συνεχίσει να επιβάλλεται σε εισοδήματα από συντάξεις και μισθούς στον δημόσιο τομέα.