To τρίτο lockdown πιέζει ασφυκτικά τα κρατικά ταμεία
Με αυστηρότερους «κόφτες» θα τρέξουν από τον Απρίλιο και μετά τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων προκειμένου όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών να ενισχυθούν όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη να κρατηθούν όρθιοι και την επόμενη μέρα της πανδημίας. Στο μεταξύ σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου του 2020 και το ποσοστό της ύφεσης για ολόκληρο το 2020.
Με το τρίτο lockdown να πιέζει ασφυκτικά τα κρατικά ταμεία και τη ζημιά να υπολογίζεται στα 750 εκατ. ευρώ την εβδομάδα, αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δίνοντας το στίγμα των προθέσεων για το νέο γύρο μέτρων στήριξης παραπέμπει στην επιστρεπτέα προκαταβολή 6 όπου καταγράφηκε συνωστισμός ενδιαφερομένων αλλά τελικά με τους κόφτες που μπήκαν και τον εξονυχιστικό έλεγχο του οικονομικού προφίλ των επαγγελματικών και των επιχειρήσεων τα ποσά δόθηκαν εκεί και όπως έπρεπε. Στο πλαίσιο αυτό, τα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν τον Απρίλιο προβλέπουν:
Πάγιες Δαπάνες. Το νέο μέτρο επιδότησης ύψους 500 εκατ. ευρώ για τα πάγια έξοδα των επιχειρήσεων βρίσκεται ακόμη σε διαπραγμάτευση με του φορείς της αγοράς και τους θεσμούς και θα κλειδώσει το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για 5-10 ημέρες ακόμα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για «τα επιμέρους στοιχεία του μέτρου». Εκτός από μείωση του τζίρου 30%, οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν και ζημίες το 2020 για να επωφεληθούν.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η πρόταση της Ελλάδος είναι να καλυφθούν οι δαπάνες τύπου ΔΕΚΟ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται δύο σενάρια για την κάλυψη των πάγιων δαπανών, λόγω των ισχυρών πιέσεων που δέχεται ο προϋπολογισμός οι οποίες εμποδίζουν γενναία ένεση ρευστότητας. Είτε μόνο μέσω φορολογικών και ασφαλιστικών κουπονιών που θα συμψηφίζουν οφειλές των επιχειρήσεων είτε ενίσχυση κατά 50% μετρητά –σε μία τέτοια περίπτωση θα στηρίζονται μια σειρά από δαπάνες, όπως λογαριασμοί, ενοίκια, λοιπά έξοδα- και 50% με τα κουπόνια.
Πρόγραμμα Γέφυρα 2. Από 600 ευρώ έως και 50.000 ευρώ θα φτάνει η κρατική επιδότηση της δόσης για τα επιχειρηματικά δάνεια και τις οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών προς τις τράπεζες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» του υπουργείου Οικονομικών που θα υλοποιηθεί βάσει αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
Η διάρκεια της επιδότησης θα είναι 8μηνη ενώ η επιδότηση θα ξεκινάει από το 90% της δόσης για τις συνεπείς επιχειρήσεις και θα μειώνεται έως και στο 70% κατά τη διάρκεια της 8μηνης περιόδου, ενώ για όσες επιχειρήσεις είχαν δάνεια σε καθυστέρηση, η επιδότηση θα ξεκινάει από το 80% και θα μειώνεται έως και το 60%. Προϋπόθεση για την ένταξη των δανείων που είναι σε καθυστέρηση και αυτών που έχουν καταγγελθεί είναι οι επιχειρήσεις να ρυθμίσουν προηγουμένως τις οφειλές τους με την τράπεζα .
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7:Με κόφτες θα εφαρμοστεί και η επιστρεπτέα 7 ενώ η παράταση του lockdown θα κρίνει το καθεστώς βάσει του οποίου δοθεί το 1 δισ. ευρώ που προορίζεται για την κρατική ενίσχυση. Το βασικό πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο είναι ποια θα είναι περίοδος αναφοράς βάσει της οποίας θα υπολογιστεί για τη μείωση του τζίρου. Η ουσιαστική αλλαγή που ετοιμάζεται για την έβδομη επιστρεπτέα είναι ότι για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος θα ληφθεί υπόψη η μείωση του τζίρου του α΄ τριμήνου του 2021, ξεπερνώντας ουσιαστικά το ένα έτος από τότε που επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα μας.
Όπως έχουν διευκρινίσει πηγές του οικονομικού επιτελείου λόγω της χρονικής επέκτασης της πανδημίας η σύγκριση του τζίρου δεν θα γίνει με βάση τον τζίρο του 2020 αλλά με αυτόν του 2019.