Ο ρόλος των κρατικών ενισχύσεων που έλαβαν το 2020 οι φορολογούμενοι
Σε στοχευμένες παρεμβάσεις στα τεκμήρια διαβίωσης για να αποτραπούν άδικες και οριζόντιες επιβαρύνσεις λόγω της μείωσης των εισοδημάτων από την πανδημία προχωρά το οικονομικό επιτελείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες στα τεκμήρια διαβίωσης τα οποία απειλούν φέτος χιλιάδες φορολογούμενους που είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται λόγω της πανδημίας, σχεδιάζεται η εφαρμογή αλγόριθμου για τον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης στις φορολογικές δηλώσεις του 2021 για όσους πλήττονται από την πανδημία έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη και οι κρατικές ενισχύσεις όπως για παράδειγμα τα ποσά από την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Το οικονομικό επιτελείο, έχει βάλει το θέμα στο τραπέζι εξετάζοντας παρεμβάσεις χειρουργικού τύπου για να μην επιβαρυνθούν χιλιάδες νοικοκυριά. Το πρόβλημα με τα τεκμήρια είναι σύνθετο καθώς όπως είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης υπάρχουν «όλες οι κρατικές βοήθειες οι οποίες λογίζονται ως αφορολόγητο εισόδημα» καθώς και το μη επιστρεπτέο τμήμα των κρατικών δανείων που δόθηκαν μέσω των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Τα ποσά αυτά θα ληφθούν υπόψη για την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης τα οποία όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός «θα λειτουργήσουν φέτος αλλά το πώς θα λειτουργήσουν είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι στην παγίδα των τεκμηρίων πιάστηκαν πάνω από 1,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι πλήρωσαν έξτρα φόρο για μεγαλύτερα εισοδήματα περίπου 6,5 δις. ευρώ.
Συγκεκριμένα, περίπου 3 στα 10 νοικοκυριά πλήρωσαν φόρους για εισοδήματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που δήλωσαν. Με υψηλότερο τεκμαρτό εισόδημα φορολογήθηκαν περίπου ένας στους τρεις μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, 4 στους 10 εισοδηματίες, ενώ στην τσιμπίδα πιάστηκαν και ένας στους τέσσερις συνταξιούχους, κυρίως με μικρές συντάξεις οι οποίοι μένουν σε ιδιόκτητο ή μισθωμένο σπίτι και έχουν αυτοκίνητο.
Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς στα τεκμήρια διαβίωσης περιλαμβάνονται:
1. Κατοικίες: Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.
2. Αυτοκίνητα: Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.ε.
3. Δίδακτρα: Τεκμήριο αποτελούν τα ποσά που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.
4. Βοηθητικό προσωπικό: Το τεκμήριο διαβίωσης αφορά οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
5. Σκάφη αναψυχής: Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.
6. Πισίνες: Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά της και διαμορφώνεται ανάλογα με το εάν είναι εξωτερική ή εσωτερική.
7. Ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης: Ορίζεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.