Οι δυο δίκες που κρίνουν τα αναδρομικά των συνταξιούχων
Μια δημοσιονομική βόμβα που υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ αποτελεί το δικαστικό θρίλερ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων από περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και Δώρα που αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στο Ελεγκτικό Συνέδριο και να περάσει αύριο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η απόφαση των Ανωτάτων Δικαστηρίων που θα κρίνει την τύχη των αναδρομικών στους συνταξιούχους αναμένεται να εκδοθεί το καλοκαίρι.
Όμως μέχρι τότε τα κρατικά ταμεία θα έχουν δεχθεί ισχυρές πιέσεις καθώς θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης που τρέχουν, να εξοφληθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στους ιδιώτες και να εκκαθαριστούν οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.
Και όλα αυτά την ώρα που εικόνα στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης είναι ρευστή και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι μετά τον Απρίλιο δεν θα χρειασθούν νέες παρεμβάσεις που θα προσθέσουν ακόμα μεγαλύτερα βάρη στον κρατικό προϋπολογισμό.
Το πάζλ των πληρωμών για το δημόσιο τους επόμενους μήνες διαμορφώνεται ως εξής:
1. Αυξήσεις στις συντάξεις και αναδρομικά. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό οι αυξήσεις στις συντάξεις για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης με βάση το νόμο για την αναπροσαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης καθώς και η πληρωμή των αναδρομικών από τον Οκτώβριο του 2019 θα πραγματοποιούνταν έως το τέλος του 2020 αλλά το χρονοδιάγραμμα άλλαξε και η εκταμίευση των χρημάτων στους δικαιούχους μετατέθηκε για Μάρτιο η Απρίλιο. Επίσης εκκρεμούν οι πληρωμές για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που εργάζονται μετά τη μείωση του πέναλτι, στους κληρονόμους καθώς και η αύξηση του ύψους των προσωρινών συντάξεων.
2. Εκκρεμείς συντάξεις. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στους θεσμούς ότι έως το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρώσει την εκκαθάριση άνω των 300.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης που λιμνάζουν εδώ και χρόνια στα συρτάρια του ΕΦΚΑ και συνιστούν κρυφό χρέος για το δημόσιο.
Υπολογίζεται ότι οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ανέρχονται 170.000 κύριες, άλλες 120.000 είναι οι επικουρικές και τουλάχιστον 12.000 τα εφάπαξ ενώ αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό οι νέες αιτήσεις και το κύμα φυγής αναμένεται να κορυφωθεί φέτος εν όψει των αυξημένων γενικών ορίων ηλικίας που θα ισχύσουν το 2022.
Με τους δανειστές να έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανεχτούν άλλες καθυστερήσεις το υπουργείο Εργασίας για να επιταχύνει τις διαδικασίες επιστρατεύει ακόμα και συνταξιούχους με εμπειρία στην έκδοση των συντάξεων.
3. «Ταμειακή νάρκη» αποτελούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες οι οποίες με βάση το χρονοδιαάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς στο πλαίσιο της τελευταίας αξιολόγησης θα να μηδενιστούν εντός του τρέχοντος έτους. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το Νοέμβριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη της γενικής κυβέρνησης στον ιδιωτικό τομέα ήταν 1,476 δις ευρώ ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στα 707 εκ. ευρώ.
4. Έντονες πιέσεις στα κρατικά ταμεία προκαλούν η επέκταση των ειδικών επιδομάτων για τους εργαζόμενους σε αναστολή και των επιδομάτων ανεργίας, η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, οι αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια, η επιδότηση των δόσεων των δανείων στο πρόγραμμα «Γέφυρα» και οι νέοι κύκλοι της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποζημιώσεις των 534 ευρώ για τις αναστολές συμβάσεων κοστίζουν περίπου 600 εκ ευρώ το μήνα, 1,5 δισ. ευρώ η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 και άλλα τουλάχιστον 700 εκ ευρώ η επιστρεπτέα 6 του Μαρτίου. Με το χρόνο εξόδου από την οικονομική καραντίνα να παραμένει θολός δεν αποκλείεται ο λογαριασμός να «φουσκώσει» ακόμα περισσότερο σε περίπτωση που απαιτηθούν πρόσθετες παρεμβάσεις.