Τα σχέδια της κυβέρνησης
Ο φάκελος με τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων αναμένεται να βρεθεί στο μικροσκόπιο των θεσμών στο πλαίσιο της 9ης αξιολόγησης στις 26 Ιανουαρίου, με την ελληνική πλευρά να βάζει στο τραπέζι τα αντίμετρα για την εξουδετέρωση των επιβαρύνσεων που φέρνει η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές.
Κεντρική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις στα κλιμάκια και τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ έτσι ώστε να αποτραπούν τσουχτερές αυξήσεις για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους. Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στη μείωση των συντελεστών του ΕΦΝΙΑ ώστε να σβήσει τις φωτιές που θα ανάψουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι ανατροπές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και η ένταξη 3.000 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα.
Στον κυβερνητικό σχεδιασμό βρίσκεται η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται σε ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ όπως προτείνει η Επιτροπή Πισσαρίδη, μέτρο όμως το οποίο θα αποφασιστεί όταν θα κλείσει η παρένθεση της πανδημίας όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Σημειώνεται ότι περίπου 450.000 φυσικά πρόσωπα καλούνται κάθε χρόνο να πληρώσουν πέραν του βασικού φόρου και «καπέλο» με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% έως και 1,15%.
Με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απέναντι στους θεσμούς οι αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες και η επέκταση τους σε όλη τη χώρα θα πρέπει να γίνουν έως τις αρχές του καλοκαιριου. Οι νέες τιμές θα ισχύσουν για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2022 ανανένεται να ενεργοποιηθούν για τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές).
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκτιμητές ακινήτων που έχουν παραδώσει στο οικονομικό επιτελείο τις εισηγήσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης προτείνουν αυξήσεις 30%, 50% ακόμη και 100% που αυτόματα θα «φουσκώσουν» το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ και δεκάδων άλλων φόρων και τελών που υπολογίζονται με βάση τις τιμές της εφορίας.
Παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές θα προκύψουν σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, όπως Εξάρχεια, Κυψέλη, Πατήσια, Ευελπίδων, Κουκάκι, Κολωνάκι, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Ιλίσια, Σύνταγμα, Χίλτον. Αλμα θα κάνουν οι τιμές στα νότια προάστια όπως η παραλιακή ζώνη της Γλυφάδας, της Βούλας, της Βουλιαγμένης και του Ελληνικού, σε περιοχές του Πειραιά και των δυτικών προαστίων και της Θεσσαλονίκης.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα πρέπει να αναμένονται στις περίπου στις 3.000 περιοχές που θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα. Σήμερα ο καθορισμός της φορολογητέας αξίας των ακινήτων στις περιοχές αυτές γίνεται από τις κατά τόπους Εφορίες βάσει των λεγόμενων συγκριτικών στοιχείων με αποτέλεσμα ιδιοκτήτες με πολυτελείς βίλες σε περιοχές-φιλέτα (Μύκονο, Σαντορίνη, Πόρτο Χέλι κ.α) να πληρώνουν ελάχιστο ΕΝΦΙΑ. Στην Αττική χαρακτηριστικές περιπτώσεις περιοχών εκτός αντικειμενικού συστήματος είναι τα Τουρκοβούνια πάνω από το Γαλάτσι, περιοχές στο Ψυχικό, στο Σισμανόγλειο στα σύνορα Αμαρουσίου – Μελισσίων, στο Παράδεισο Αμαρουσίου, στο Πολύδροσο Χαλανδρίου – Αμαρουσίου, στη Μπαλάνα στον Γέρακα και στη Νέα Μάκρη.