Τα κράτη μέλη της ΕΕ σπεύδουν να αξιοποιήσουν την θετική συγκυρία
Πιέσεις στα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας ασκεί η υπερπροσφορά τίτλων στην πρωτογενή αγορά. Τα κράτη μέλη της ΕΕ σπεύδουν να αξιοποιήσουν την θετική συγκυρία η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και πανδημίας που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με μαζικές εκδόσεις ομολόγων.
Μόνο την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου έχουν προγραμματιστεί εκδόσεις κρατικών ομολόγων 45 δισ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Unicredit μέσα στον Ιανουάριο τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα αντλήσουν από τις αγορές περί τα 150 δισ. ευρώ.
Οι εκδόσεις αυτές πραγματοποιούνται για την εξυπηρέτηση του Χρέους αλλά πρωτίστως προκειμένου να καλύψουν τα αυξημένα δημοσιονομικά ελλείμματα που δημιουργούν τα μέτρα που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη για την ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών που έχουν πληγεί από την πανδημία.
Αρνητικά επηρέασε σήμερα τις αγορές ομολόγων και η διαρκής μείωση των τιμών στην ευρωζώνη με αποτέλεσμα ο σχετικός δείκτης του πληθωρισμού να παραμένει καθηλωμένος σε «αρνητικό έδαφος».
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 154 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 104 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,61% από 0,6% που έκλεισε χθες έναντι -0,55% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,16%.
Στην αγορά συναλλάγματος μετά την απότομη άνοδο του εξαιτίας των όσων συνέβησαν χθες στο Καπιτώλιο, υποχωρεί το ευρώ με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,2271 δολ. από το επίπεδο των 1,2325 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,2276 δολ.