Νέα γενιά στοχευμένων μέτρων στήριξης
Παράθυρο νέων στοχευμένων μέτρων μέσω των οποίων θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις την επόμενη ημέρα της πανδημίας ανοίγει η κυβέρνηση, υπό το φόβο χιλιάδων λουκέτων στην αγορά τους επόμενους μήνες αλλά και να μείνουν απλήρωτοι φόροι δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν συσσωρεύσει νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Το πακέτο των νέων μέτρων περιλαμβάνει παροχή φθηνής ρευστότητας και επιδοτήσεις, ρυθμίσεις οφειλών στο δημόσιο και φοροαπαλλαγές με βάση πλέγμα αντικειμενικών κριτηρίων για το οικονομικό προφίλ των εταιρειών και τη συμβολή τους στην απασχόληση.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η έξοδος από το τούνελ της πανδημίας θα συνοδευτεί με ένα νέο μοντέλο οικονομικής πολιτικής. Οι οριζόντιες και γενικές παρεμβάσεις που εφαρμόστηκαν μόλις ξέσπασε η κρίση του κορωνοϊού θα δώσουν τη θέση τους σε εξατομικευμένα μέτρα με στόχο να σωθούν οι επιχειρήσεις που πραγματικά κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο αλλά και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αν και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τον τρόπο και τα εργαλεία για την επούλωση των πληγών από την επιδημιολογική κρίση και την στήριξη κλάδων και επιχειρήσεων με ισχυρό παραγωγικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα το στίγμα του σχεδιασμού περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης λέγοντας ότι περιλαμβάνει διευκολύνσεις σε όσους έχουν λάβει στήριξη αλλά αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν πρόβλημα ενώ έκανε λόγο για ένα νέο εργαλείο που θα βασίζεται στις δαπάνες που έκαναν.
Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να ζητήσει από τις επιχειρήσεις να συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport, εντός του Φεβρουαρίου τα στοιχεία για το τζίρο τους τους, τις λειτουργικές δαπάνες, τα κέρδη τις ζημίες αλλά και τις τραπεζικές καταθέσεις. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να κρίνουν εάν και ποιοι θα δικαιούνται έξτρα στήριξη με τα μέτρα «νέας γενιάς» που σχεδιάζονται στο οικονομικό επιτελείο ώστε οι επιχειρήσεις που ήταν υγιείς και επλήγησαν καταλυτικά από την πανδημία να λάβουν τη μέγιστη δυνατή στήριξη για να μείνουν όρθιες διατηρώντας τις θέσεις εργασίας.
Τα σενάρια για το νέο μοντέλο στήριξης των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπουν:
1. Εξατομικευμένες ρυθμίσεις οφειλών. Πρόκειται για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που γεννήθηκαν κατά τη περίοδο της πανδημίας από το Μάρτιο και μετά και οι οποίες σε μεγάλη έκταση έχουν ανασταλεί έως και τον Απρίλιο και στη συνέχεια μπρούν να αποπληρωθούν σε 12 άτοκες η 24 έντοκες δόσεις. Εξετάζεται το ενδεχόμενο ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και την ένταση και έκταση των ζημιών που έχει υποστεί από την πανδημία οι δόσεις να αυξηθούν και σε ορισμένες περιπτώσεις να φθάσουν ακόμα και τις 120.
2. Φθηνή ρευστότητα από το δημόσιο. Πέραν των νέων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής εξετάζεται το ενδεχόμενο διαγραφής του 50% του δανείου που έλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες στους τρείς πρώτους γύρους υπό τον όρο ότι λόγω οικονομικής στενότητας θα βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου. Παράλληλα στο πλαίσιο αυτό θα ενεργοποιηθούν τα κονδύλια από το Ευρωπαικό Ταμείο Ανάκαμψης, τα εγγυοδοτοτικά προγράμματα από την ΕΤΕπ και το ειδικό ταμείο για τον COVID-19 για χρηματοδότηση δαπανών και επενδύσεων από επιχειρήσεις σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας. Παράλληλα εξετάζεται η κρατική συνδρομή στην κάλυψη των τόκων δανείων για συκγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με αυστηρές προυπόθέσεις. Η στήριξη θα έχει τριπλό στόχο: να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αποσβέσουν τις ζημιές από την πανδημία, να δώσει τις αναγκαίες ταμειακές ανάσες και να κινητοποιήσει την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχονισμό τους προστατεύοντας και ενισχύοντας ταυτόχρονα τις θέσεις εργασίας.
3. Μείωση του φορολογικού βάρους. Εξετάζονται εκπτώσεις φόρου για τις επιχειρήσεις καθώς και ειδικές εκπτώσεις για επενδυτικές δαπάνες και αποσβέσεις πάγιων στοιχείων. Επίσης μέσω νέων προγραμμάτων θα υπάρξει επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις αιχμής για στήριξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.