Διψήφιο νούμερο θα γράψει το κοντέρ της ύφεσης φέτος
Με τον εφιάλτη ενός γενικού lockdown να επιστρέφει, τα κρούσματα του κοροναϊού να έχουν πάρει την ανηφόρα και τις ΜΕΘ να γεμίζουν, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζεται για ένα δύσκολο χειμώνα δουλεύοντας σε ένα βασικό σενάριο στο οποίο τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων χρειάζεται να παραμείνουν σε ισχύ έως το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου 2021.
Η επέλαση του δεύτερου και ισχυρότερου κύματος της πανδημίας επιβάλει αναθεωρήσεις στις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού και υποχρεώνει τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσουν σε νέες ασκήσεις επί χάρτου για το ποσοστό της φετινής ύφεσης ανεβάζοντας το πήχη ψηλότερα από το 8,2% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα νέα στοιχεία με την πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τζίρων των επαγγελματικών κλάδων τα οποία παρακολουθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν ότι η ύφεση κινείται φέτος προς την περιοχή του 9%-10% ενώ η προβλεπόμενη ανάκαμψη του 2021 είναι επισφαλής.
Μάλιστα το ΙΟΒΕ, στο δυσμενές σενάριό του, το οποίο παρουσίασε πρόσφατα, ανέφερε πιθανότητες συντήρησης της ύφεσης και το 2021 σε ένα εύρος από 2,5% έως 4%, εκτίμηση την οποία ωστόσο δεν συμμερίζονται στο υπουργείο Οικονομικών.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την συμμετοχή των περιφερειών στο ΑΕΠ δείχνουν ότι στις μέχρι σήμερα περιοχές όπου εφαρμόζεται καθολικό lockdown παράγεται πάνω από το 15% του συνολικού εγχώριου προϊόντος. Αν συνυπολογιστεί και η μερική καραντίνα της Αττικής με το κλείσιμο της εστίασης, που αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της εμπορικής δραστηριότητας τότε επιτείνεται η συρρίκνωση του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με την Eurostat ο κλάδος της εστίασης στην Ελλάδα έχει από την υψηλότερη στην Ε.Ε συμβολή στην ιδιωτική κατανάλωση που αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης. Στη χώρα μας οι δαπάνες των νοικοκυριών για εστίαση ανέρχονται στα 16 δις. ευρώ το χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί στο 9% του ΑΕΠ ενώ στο κλάδο της εστίασης δραστηριοποιούνται πάνω από 80.000 επιχειρήσεις που απασχολούν περίπου 330.000 εργαζόμενους. Πέραν της ύφεσης έντονη είναι η ανησυχία και στο δημοσιονομικό μέτωπο καθώς το κόστος για το δημόσιο ακόμα και από τα στοχευμένα lockdown είναι σημαντικό ενώ ο λογαριασμός θα ανέβει κατακόρυφα σε ενδεχόμενο γενικευμένης καραντίνας.
Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό κόστος για τα δημόσια ταμεία από το lockdown του Μαρτίου μέσω της αύξησης των δαπανών και των φορολογικών ρυθμίσεων ξεπέρασε τα 14 δισ. ευρώ. Το πρόβλημα είναι ότι οι νέες χρηματοδοτικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικονομίας θα πρέπει να καλυφθούν σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη δεξαμενή των ταμειακών διαθεσίμων αφού η εισροή πόρων από τα κοινοτικά ταμεία καθυστερεί.
Όμως τα περιθώρια για τη χρήση του «μαξιλαριού» είναι συγκεκριμένα και περιορισμένα με δεδομένη τη κυβερνητική γραμμή να διαφυλαχθούν «ως κόρη οφθαλμού» για έκτακτες ακραίες καταστάσεις και σε καμία περίπτωση η στάθμη της δεξαμενής να μην πέσει κάτω από ένα επίπεδο καθώς κάτι τέτοιο θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στις προοπτικές της οικονομίας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που κινείται στο 200% του ΑΕΠ.