Τα ποσά που θα πληρώσει το Δημόσιο τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Την επιχείρηση «σώστε τα Χριστούγεννα» ενεργοποιεί η κυβέρνηση με το νέο πακέτο στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις και την παροχή ρευστότητας στην αγορά ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Στόχος να αποφευχθεί ένα νέο ισχυρό πλήγμα που θα βαθύνει την ύφεση, θα επιδεινώσει την οικονομική ασφυξία των νοικοκυριών και θα διευρύνει τη «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό.
Με τα νέα μέτρα το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει την επούλωση των πληγών από το δεύτερο και ισχυρότερο κύμα της πανδημίας αλλά και την πρόληψη φαινομένων υποτροπιασμού έχοντας το βλέμμα στραμμένο στη Χριστουγεννιάτικη αγορά, όπου παραδοσιακά ο τζίρος είναι ιδιαίτερα αυξημένος και πέρυσι κυμάνθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ. Στόχος είναι όλες οι επιχειρήσεις να είναι ανοιχτές στις γιορτές και να πάρουν τις «ανάσες» που θέλουν ώστε να κρατηθούν «όρθιες». Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου με την υπόθεση ότι τα μέτρα που λαμβάνονται θα αποδώσουν και η πανδημία θα είναι διαχειρίσιμη θα διασωθεί τζίρος τουλάχιστον 2,3 - 2,5 δις. ευρώ.
Για να κρατηθεί ζωντανή η χριστουγεννιάτικη αγορά η κυβέρνηση αναμένεται στο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου να πληρώσει:
- 1,6 δισ. ευρώ σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες μέσω των δυο νέων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής.
- Τις επιδοτήσεις έως και 90% των δόσεων δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία για όσους θα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Γέφυρα.
- Τα χρήματα για το νέο επίδομα θέρμανσης. Η υπουργική απόφαση θα βγει μέσα στον Νοέμβριο και τα 92 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί θα δοθούν προκαταβολικά στα νοικοκυριά.
- Την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ στους εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής.
- Τα αναδρομικά που δικαιούνται οι κληρονόμοι των συνταξιούχων.
Με την ανακοίνωση των νέων μέτρων ο λογαριασμός για τα δημόσιο ταμεία φουσκώνει και εκτός από τη δεξαμενή των ταμειακών διαθεσίμων των 39 δις. ευρώ στο Γενικό Λογιστήριο μετρούν και τις επιστροφές των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s, SMP’s) ύψους 744 εκατ. ευρώ καθώς στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται εισροή άλλων πόρων από τα κοινοτικά ταμεία. Ακόμα και από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE ύψους 2,7 δισ. ευρώ είναι αμφίβολο αν θα εισπράξουμε φέτος τα μισά. Υπό αυτές τις συνθήκες κι για να μην ξεφουσκώσει το μαξιλάρι των εσόδων και το οικονομικό επιτελείο βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο μία νέα έξοδος στις διεθνείς αγορές, πριν από το τέλος του έτους, θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανή.