Περνάει από το «φίλτρο» του Eurogroup του Βερολίνου
Σχεδόν κλειδωμένο είναι το πακέτο των φοροελαφρύνσεων που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου ενώ μια ημέρα νωρίτερα θα βρεθεί στο τραπέζι του Eurogroup στο Βερολίνο.
Πρόκειται για ένα μετρημένο πακέτο με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα εφαρμογής. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το οικονομικό επιτελείο επικεντρώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στην αναζήτηση «έξυπνων» μέτρων στήριξης των εισοδημάτων και της απασχόλησης, χωρίς να φουσκώνουν περαιτέρω, σε μόνιμη βάση τα ελλείμματα. Φέτος , η πανδημία επέβαλε στην ευρωζώνη συνθήκες απόλυτης δημοσιονομικής ελευθερίας.
Παρότι στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου επικρατεί η πεποίθηση πως σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει ολική επαναφορά σε στόχους και κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας σε καμία χώρα της ευρωζώνης το 2021 και η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει επεκτατική, περιθώρια «να ξεφύγουμε» όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, δεν υπάρχουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο των κυβερνητικών παρεμβάσεων για το 2021 θα συζητήσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τους ομόλογους του υπουργούς στο περιθώριο του Eurogroup που θα συνεδριάσει αυτή την Παρασκευή στο Βερολίνο, μία ημέρα πριν από το φόρουμ της ΔΕΘ. Η Ελλάδα λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας θα πρέπει να λάβει το «πράσινο φως» από τους θεσμούς για τις παροχές που θα ανακοινωθούν στην ΔΕΘ και οι οποίες θα ενσωματωθούν στην έκθεση των δανειστών για την 7η αξιολόγηση που θα δοθεί σε δύο εβδομάδες στην δημοσιότητα από την Ευρωπαική Επιτροπή
Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει είναι πολύ μεγάλο διότι είναι αυτό που θα ανοίξει τον δρόμο στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για το βαθμό δημοσιονομικής ελευθερίας τον επόμενο χρόνο. Η ρήτρα διαφυγής από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας θα δώσει την δυνατότητα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που πλήττονται περισσότερο από τον κορονοιό να εφαρμόσουν νέα μέτρα ανάσχεσης της πανδημικής κρίσης για να αποτρέψουν μια βαθιά και μη αντιστρέψιμη ύφεση.
Στο οικονομικό επιτελείο επιλέγουν να κινηθούν συντηρητικά χαμηλώνοντας αισθητά τον πήχη των προσδοκιών καθώς το 2021 είναι μία μεταβατική χρονιά και δεν μπορεί να υπάρξει μακροπρόθεσμος δημοσιονομικός σχεδιασμός λόγω της αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας Στο πλαίσιο αυτό το βάρος θα δοθεί στην ενίσχυση της κατανάλωσης αλλά και στις επιχειρήσεις με την παροχή κινήτρων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την αποφυγή απολύσεων.
Ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται η δραστική περικοπή των ασφαλιστικών εισφορών πιθανότατα κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, η μείωση του ανώτατου πλαφόν υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από τις 6.500 που είναι σήμερα στις 3.000 ευρώ ή και χαμηλότερα καθώς και το «κούρεμα» της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021.
Για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο που προβλέπει τη μείωσή της κατά 50% για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2021. Επίσης προωθείται η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% ενώ υπό εξέταση είναι και η δεύτερη δόση της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων καθώς και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος.
Παράλληλα αναμένεται να διατηρηθεί και το 2021 η μειωμένη προκαταβολή φόρου για να στηριχτούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθερους επαγγελματίες καθώς η μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από 30% έως και 100% ισοδυναμεί με ένεση ρευστότητας 1,5 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις. Τέλος στο «πακέτο της Θεσσαλονίκης» θα περιλαμβάνεται η πληρωμή των αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ προς τους συνταξιούχους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που σύμφωνα με ορισμένα σενάρια δεν αποκλείεται να γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου.