Η επιστημονική απάντηση στον μύθο ότι οι ανεμογεννήτριες παράγουν ακριβό ηλεκτρισμό
Το στοίχημα για ένα μέλλον χωρίς ρύπανση αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις των κρατών και τις κοινωνίες των πολιτών σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της απασχολούν τους επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούν να δώσουν τις κατάλληλες απαντήσεις ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στο περιβάλλον.
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δίνουν λύσεις στο πρόβλημα των εκπομπών αερίων στην ατμόσφαιρα, καθιστώντας πιο φιλική στον πλανήτη την ανθρώπινη δραστηριότητα. Ωστόσο σχετικά με το ζήτημα των ΑΠΕ έχουν κατά καιρούς αναπτυχθεί μύθοι, όσον αφορά τη χρησιμότητά τους και ειδικότερα την τεχνολογία που χρησιμοποιούν αλλά και το πραγματικό τους κόστος.
Μύθος δεύτερος: «Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ακριβό ηλεκτρισμό»
Ανάμεσα σε άλλα έχει διατυπωθεί ο ισχυρισμός ότι οι ανεμογεννήτριες παράγουν ακριβό ηλεκτρισμό.
Η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας) απαντάει με 22 αλήθειες σε αντίστοιχους μύθους για την αιολική ενέργεια με έντυπο που δημοσίευσε.
Σε μελέτη της για τα οφέλη της συγκεκριμένης ΑΠΕ αντικρούει τον μύθο του κόστους και αποκαθιστά την αλήθεια, λέγοντας ότι οι ανεμογεννήτριες είναι από τις φθηνότερες επιλογές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έντυπο της ΕΛΕΤΑΕΝ, οι ανεμογεννήτριες αποτελούν μία από τις πιο ανταγωνιστικές λύσεις για νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη αλλά και τις άλλες αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη.
Η Ένωση αιτιολογεί το επιχείρημά της, επισημαίνοντας ότι η τεχνολογική εξέλιξη και οι οικονομίες κλίμακας έχουν οδηγήσει σε ραγδαία πτώση του κόστους παραγωγής την τελευταία δεκαετία.
Μειωμένο κόστος παραγωγής
Όλες οι πηγές - ανάμεσά τους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) - συντείνουν στο ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες έχει μειωθεί κατά 35% περίπου την περίοδο 2009-2017. Πλέον, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια έχουν το χαμηλότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής σε σχέση με όλες τις άλλες συμβατικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Χαμηλότερη τιμή στην Ελλάδα
Φυσικά φθηνότερη παραγωγή σημαίνει κέρδος και χαμηλότερη τιμή για τους καταναλωτές. Και στην Ελλάδα, οι τιμές ηλεκτρισμού από αιολικά πάρκα είναι σαφώς χαμηλότερες από το κόστος ηλεκτροπαραγωγής των υπολοίπων τεχνολογιών στη χώρα.
Στους διαγωνισμούς της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για επιλογή των νέων σταθμών ΑΠΕ που θα κατασκευαστούν, η μέση τιμή πώλησης (αναφοράς) ηλεκτρικής ενέργειας από νέα αιολικά πάρκα διαμορφώθηκε, στο τέλος του 2019, σε 57,74 ευρώ/MWh. Δηλαδή, η τιμή μειώθηκε κατά 36% σε σχέση με την τιμή εκκίνησης του πρώτου διαγωνισμού το 2018.