Ποια είναι η διαδικασία
Οι συνταξιούχοι που θα αποδείξουν ότι έχουν πληρώσει φόρο εισοδήματος για αναδρομικά ποσά συντάξεων που εισέπραξαν το 2013 γλιτώνουν από την πληρωμή φόρων και προσαυξήσεων. Οι υπόλοιποι περίπου 70.000 συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικά τα οποία δεν δήλωσαν στη φορολογική δήλωση του 2014 θα φορολογηθούν απλά, με τροποποιητικές δηλώσεις που θα υποβάλλουν στην Εφορία θα κατανείμουν τα ποσά στα έτη που ανάγονται και θα φορολογηθούν ξεχωριστά για κάθε έτος και όχι όλα μαζί, περιορίζοντας έτσι τη φορολογική τους επιβάρυνση.
Απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών έρχεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη φορολόγηση των αναδρομικών ποσών συντάξεων που εισέπραξαν οι συνταξιούχοι το 2013 αλλά εμφανίζονται να μην τα έχουν δηλώσει στη φορολογική δήλωση του 2014 με αποτέλεσμα τον περασμένο Δεκέμβριο να λάβουν σημειώματα με τα οποία καλούνταν να πληρώσουν μεγάλα ποσά φόρου.
Σύμφωνα με την απόφαση:
1. Οι αιτήσεις για τις διορθώσεις των αδήλωτων αναδρομικών θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 31 Ιουλίου 2020 αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να παρατείνει την προθεσμία.
2. Οι διορθώσεις και η έκδοση νέων εκκαθαριστικών θα γίνει με αίτηση που θα υποβάλουν οι περίπου 70.000 συνταξιούχοι στην εφορία τους. Προβλέπεται διαγραφή προστίμων, έκπτωση 80% στις προσαυξήσεις και μείωση φόρων. Όμως οι αιτήσεις θα πρέπει να συνοδεύονται με όλα τα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν τους λόγους για τους οποίους ο συνταξιούχος ζήτα την νέα εκκαθάριση για τα αδήλωτα αναδρομικά.
3. Η αίτηση και τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα υποβάλλονται με ψηφιακή απεικόνιση (scan), μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή (με φυσικό φάκελο) ταχυδρομικά είτε με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς. Είναι, επίσης, δυνατή η κατάθεση των αιτήσεων και στο γραφείο πρωτοκόλλου της Δ.Ο.Υ.
4. Η αίτηση του φορολογουμένου πρέπει να αναφέρει τους λόγους ακύρωσης ή τροποποίησης και να συνοδεύεται από τα κατάλληλα δικαιολογητικά έγγραφα ή στοιχεία, από τα οποία να προκύπτει είτε η έλλειψη φορολογικής υποχρέωσης ή το αριθμητικό ή λογιστικό λάθος. Η αίτηση συνοδεύεται από βεβαίωση αποδοχών/συντάξεων από τον αρμόδιο φορέα, στην οποία θα υπάρχει διακριτή αναγραφή των ετών που τα αναδρομικά ανάγονται, εφόσον αυτή είναι διαθέσιμη από τον αρμόδιο φορέα Η αίτηση συνοδεύεται, επίσης, από αντίγραφο της προσβαλλόμενης πράξης και πρέπει να αναφέρονται σε αυτήν τα στοιχεία επικοινωνίας του φορολογούμενου (ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου).
5. Στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος ζητά την ακύρωση του φόρου για αναδρομικά ποσά αποδοχών-συντάξεων για τον λόγο ότι είχε αποδεδειγμένα υποβάλει σε προγενέστερο χρόνο αρχικές ή τροποποιητικές (συμπληρωματικές) δηλώσεις με τα εισοδήματα αυτά, ανεξάρτητα από το αν αυτές είχαν εκκαθαριστεί ή όχι, υποβάλει μαζί με την αίτηση και αντίγραφα των δηλώσεων που υποβλήθηκαν.
6. Στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος ζητά την ακύρωση της πράξης προσδιορισμού φόρου που εκδόθηκε το 2019 για αναδρομικά εισοδήματα για τα οποία δεν είχε υποβάλει σε προγενέστερο χρόνο αρχικές ή τροποποιητικές (συμπληρωματικές) δηλώσεις, μαζί με την αίτηση του παρόντος υποβάλει (εκπρόθεσμες) τροποποιητικές δηλώσεις των αναδρομικών ποσών στα έτη που ανάγονται αυτά. Στις περιπτώσεις αυτές το εκπρόθεσμο υπολογίζεται από 01-01-2015 έως τις 31-12-2019.
7. Σε περίπτωση αδυναμίας προσκόμισης βεβαίωσης του φορέα στην οποία αναφέρονται διακεκριμένα τα έτη στα οποία ανάγονται τα εισοδήματα, γίνεται δεκτό κάθε πρόσφορο μέσο με το οποίο αποδεικνύεται η κατανομή στα έτη που ανάγονται τα αναδρομικά, όπως πχ. η μηνιαία εκκαθάριση σύνταξης. Αν δεν είναι ούτε αυτό εφικτό, η κατανομή των εισοδημάτων γίνεται στα τρία προηγούμενα της είσπραξης των αναδρομικών εισοδημάτων έτη, δηλαδή στα οικονομικά έτη 2011, 2012 και 2013, εφόσον γίνεται αντίστοιχα και η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους