Το ενεργειακό περιστατικό που δεν είχε ξανασυμβεί τα τελευταία 61 χρόνια στην Ελλάδα
Η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον προκειμένου να εξαπλωθούν ακόμη περισσότερο στη χώρα μας οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (όπως είναι π.χ. η αιολική και η ηλιακή), οι οποίες αποδείχθηκαν μακράν πιο ανθεκτικές σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα (όπως είναι το κάρβουνο και το πετρέλαιο) την περίοδο της πανδημίας του κοροναϊού.
Ένα στοιχείο, πάντως, που είναι σημαντικό και δείχνει το μέλλον που έρχεται, είναι πως την περίοδο της καραντίνας υπήρξε οικονομική κατάρρευση των συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με κάρβουνο που ούτως ή άλλως μολύνουν το περιβάλλον και δημιουργούν σημαντικά προβλήματα υγείας στον πληθυσμό των περιοχών που βρίσκονται εγκατεστημένες. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι υπήρξε μέρα εντός του Απριλίου που οι λιγνιτικοί σταθμοί της Δυτικής Μακεδονίας δεν έκαψαν καθόλου λιγνίτη, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στα 61 χρόνια λειτουργίας τους.
Την ίδια ώρα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έμεναν ανεπηρέαστες από την μεγάλη βουτιά της τιμής του πετρελαίου που άλλωστε δεν χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή παρά μόνο σε λίγες μονάδες που βρίσκονται στα νησιά που κι αυτές θα κλείσουν με την ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων.
Οι λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την επικράτεια καταργούνται μέχρι το τέλος του 2023 και ήδη δουλεύεται το αναπτυξιακό σχέδιο που προβλέπει επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι τομείς που θα σηκώσουν το βάρος της ανάπτυξης είναι η καθαρή ενέργεια, η γεωργία, ο βιώσιμος τουρισμός, η βιομηχανία, η βιοτεχνία και ψηφιακή οικονομία-εκπαίδευση.