Έντονο ενδιαφέρον από αμερικανικό επενδυτικό σχήμα φανερώνει το γεωπολιτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή
Ώθηση στην αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης έδωσε η δημιουργία του FSRU, ο αγωγός ΤΑΡ και η ανέλκυση της βυθοκόρου «Όλγα».
Πριν από περίπου ένα χρόνο όταν μαζί με το παράθυρο ευκαιριών για την ενίσχυση της συνεργασίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και του αμερικανικού στρατού στην περιοχή ξεκίνησαν να αναβαθμίζουν την πόλη, βάζοντάς τη στην ενεργειακή σκακιέρα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.
Στον επικείμενο διαγωνισμό αξιοποίησης των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, έτοιμο να δηλώσει το «παρών» φέρεται πως είναι το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο «Black Summit Financial Group», σύμφωνα με αμερικανικές διπλωματικές πηγές, γεγονός που υπογραμμίζει το γεωπολιτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή.
Αμερικανός διπλωμάτης σχολίασε χαρακτηριστικά, αναφορικά με διπλή στόχευση για Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, ότι «δεν μπορείς να μπαίνεις σ' ένα κατάστημα παπουτσιών και να αγοράζεις μόνο το αριστερό παπούτσι».
Το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για τον Έβρο αποτυπώνεται στη υποστήριξη των ενεργειακών έργων του FSRU Αλεξανδρούπολης, που αναπτύσσεται από την εταιρεία GASTRADE, του αγωγού TAP και του υπό κατασκευή IGB, με στόχο, όπως τονίζεται, τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, ενώ στο πλαίσιο της γεωστρατηγικής ανάδειξης της περιοχής εντάσσεται και η χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για την αμερικανική συμμετοχή στο ΝΑΤΟ.
Στο πρακτικό σκέλος, για τον διαγωνισμό της Αλεξανδρούπολης εκκρεμεί νομοθετική ρύθμιση ώστε η διαχείριση εκτάσεων της ΓΑΙΟΣΕ που βρίσκονται στο λιμάνι αυτό να μεταφερθεί στο νέο επενδυτή, ενώ στην Καβάλα η υπο-παραχώρηση αφορά τον εμπορευματικό λιμένα Φίλιππος Β' στη Νέα Καρβάλη. Και στις δύο περιπτώσεις, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, οι εκτιμήσεις των αρμόδιων φορέων είναι ότι η αξιοποίησή των δύο λιμανιών αφενός μεν μπορεί να εκτινάξει τα έσοδά τους, αφετέρου δε να δώσει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή.
Πάντως, όπως λένε αμερικανικές πηγές, το τρίπτυχο του αμερικανικού ενδιαφέροντος αυτή τη στιγμή, πέραν του επιτυχημένου μοντέλου της Ελευσίνας και του δίπολου Αλεξανδρούπολης- Καβάλας συμπληρώνει ο αγωγός Θεσσαλονίκης- Σκοπίων καθώς, όπως τονίζεται, αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στην ενεργειακή διαφοροποίηση όλων των χωρών της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα, τα τρία αυτά πρότζεκτ -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές- προτίθεται να στηρίξει η αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία αναπτυξιακής χρηματοδότησης DFC (Development Finance Corporation).