Ο χαρακτήρας και ο σκοπός του προγράμματος με στόχο την κοινωνική συναίνεση
Έγκριση από το Πράσινο Ταμείο πήρε ένα νέο πρόγραμμα για την στήριξη της αιολικής ενέργειας στη χώρας μας. Η συνεδρίαση του ΔΣ πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα, και πιο συγκεκριμένα στις 10 Ιουνίου.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το energypress.gr, το πρόγραμμα προϋπολογίζεται στα 100.000 ευρώ και έχει τίτλο «Ανάπτυξη αιολικής ενέργειας, με παράλληλη διασφάλιση του περιβάλλοντος, και της κοινωνικής συναίνεσης, και διατήρηση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000». Η αρχική πρόταση για το πρόγραμμα κατατέθηκε στις 4 Μαρτίου από την κοινή πρωτοβουλία «Συγκλίσεις» και EPLO/ISD η οποία επανήλθε αναθεωρημένη στις 5 Ιουνίου.
Ο χαρακτήρας και ο σκοπός του προγράμματος
«Η παρούσα πρόταση προγράμματος αποσκοπεί στην ανάπτυξη των μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με παράλληλη διασφάλιση του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συναίνεσης και τη διατήρηση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, καθώς και τη διατύπωση προτάσεων για το ενδεδειγμένο μείγμα λύσεων και τεχνολογιών. Δεδομένου του ειδικού καθεστώτος αδειοδότησης των ΑΠΕ στις περιοχές Natura 2000 και της προληπτικής διαδικασίας Δέουσας Εκτίμησης (Οδηγία 92/43), οι δυσκολίες που προκύπτουν από την εφαρμογή της Οδηγίας, καθώς και από την ύπαρξη προειδοποιητικής επιστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθιστούν αναγκαία την άμεση εφαρμογή προγράμματος με συγκεκριμένες δράσεις και με πολυεπίπεδο όφελος», υπογραμμίζεται.
Ανάμεσα δε στις βασικές κατευθύνσεις αυτού του προγράμματος είναι η «συμμετοχή και τακτική ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς για την πρόοδο των εργασιών, ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση της προειδοποιητικής επιστολής σε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».
Ποιοι συμμετέχουν
Στο πρόγραμμα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η συμμετοχή των ΡΑΕ, ΥΠΕΝ μέσω των Γενικών Γραμματείων Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, η ΕΛΕΤΑΕΝ.
Επίσης ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το RΕΝ 21 (Διεθνές Δίκτυο Ανανεώσιμων Ενεργειακών Πολιτικών για τον 21ο αιώνα), το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και η Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Κι ακόμη, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δύο εκπρόσωποι από μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Έπειτα από πρόσκληση, θα μπορούν να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις που θα πραγματοποιούνται για την υλοποίηση του προγράμματος εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κινημάτων κατά των αιολικών, εκπρόσωποι εταιρειών ΑΠΕ και φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών.
Το παραπάνω πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο των γενικότερων προσπαθειών της κυβέρνησης να προωθήσει σε ευρεία κλίμακα εφαρμογές πράσινης ενέργειας τόσο σε ότι αφορά την ηλεκτροπαραγωγή όσο και τους υπόλοιπους κλάδους (θέρμανση, ηλεκτροκίνηση κλπ).
Μάλιστα στην ίδια κατηγορία αυτή της ενημέρωσης φορέων, δήμων, επιχειρήσεων και πολιτών εντάσσεται και η πρόσφατη πρωτοβουλία της ΕΛΕΤΑΕΝ ask4wind, όπου αναπτύσσει 22 αλήθειες σε σχέση με τους μύθους που διαδίδονται για την αιολική ενέργεια.