Την παρουσίαση τους έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης
Τους βασικούς άξονες του νέου προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» που θα προκηρυχθεί το φθινόπωρο, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Κατά την ομιλία του στο συνέδριο «Ξεπερνώντας την πανδημία - ενέργεια & οικονομία - επενδύσεις υγεία», ο υπουργός επιτέθηκε επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. Ειδικότερα για το «Εξοικονομώ» ο κ. Χατζηδάκης τόνισε, ότι θα ενεργοποιηθεί ένα πρόγραμμα - μαμούθ ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων στη χώρα μας, αλλά και συνολικά στις χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα με την σημερινή του μορφή θα είναι πολύ μικρό, σε σχέση με αυτό που θα τεθεί σε εφαρμογή, είπε.
Οι κοινοτικοί πόροι θα συνδυάζονται με φορολογικά κίνητρα, αλλά και με τραπεζικά δάνεια όπου είναι απαραίτητο, ενώ θα ενεργοποιηθούν και οι λεγόμενες επιχειρήσεις ενεργειακών υπηρεσιών, οι οποίες αναλαμβάνουν την υλοποίηση των επενδύσεων και αποπληρώνονται εισπράττοντας μέρος του κόστους που εξοικονομεί ο καταναλωτής από την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Πέρα από τις επενδύσεις ενεργειακής εξοικονόμησης το νέο πρόβλημα θα επιδοτεί και έργα που συνδέονται με την ενεργειακή αυτονόμηση κτιρίων με την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών για την οριστικοποίηση του ύψους του προϋπολογισμού του προγράμματος και των φοροαπαλλαγών, ενώ θα ακολουθήσουν συζητήσεις και με τις τράπεζες για την δική τους συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων λέγοντας ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα η χώρα βρίσκεται στον 19ο αιώνα, ούτε καν στον 20ό, και θα χρειαστεί γιγαντιαία προσπάθεια για να βελτιωθεί η κατάσταση. «Νόμιζα, είπε, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχα να αντιμετωπίσω είναι η ΔΕΗ. Έκανα λάθος, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι τα απορρίμματα. Είμαστε στο τέλος του ευρωπαϊκού πίνακα. Από καταβολής ελληνικού κράτους έχουν δημιουργηθεί 6 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και φέτος θα δημοπρατήσουμε 17. Θα περιμέναμε μεγαλύτερη σεμνότητα από την αντιπολίτευση, αλλά ίσως είναι υπερβολικό να το διεκδικούμε γιατί δεν έχει ταυτιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την σεμνότητα» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο ενεργειακό κόστος για την βιομηχανία ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι οι συζητήσεις με τις Βρυξέλλες για την διακοψιμότητα και τον μηχανισμό αποζημίωσης ευελιξίας βρίσκονται στην τελική φάση και ότι παρά τις συνήθεις παρατηρήσεις ορισμένων γραφειοκρατών είμαστε κοντά στο κλείσιμο της συζήτησης. Παράλληλα είναι υπό επεξεργασία το πρόγραμμα Ηλέκτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στη βιομηχανία, στο οποίο επίσης η κυβέρνηση επιδιώκει την ενεργοποίηση των επιχειρήσεων ενεργειακών υπηρεσιών.
Τέλος, για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάκαμψης δήλωσε αισιόδοξος ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει συμφωνία. Τόνισε ωστόσο ότι «ενώ είναι ένα μεγάλο δώρο, πρέπει να τρέξουμε πάρα πολύ γρήγορα για να μην καταστεί δώρο άδωρο. Δεν πρέπει να πάμε με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται διαχρονικά στο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ. Χρειάζεται γρήγορη προετοιμασία των προγραμμάτων, μηχανισμός γρήγορης και αποτελεσματικής εφαρμογής και συντονισμός που θα δείξει ότι η Ελλάδα δεν τα καταφέρνει καλά μόνο στην πανδημία αλλά και στην οικονομία» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.