Στο επίκεντρο η αύξηση και η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Με αιχμή του δόρατος την αποκαλούμενη «Πράσινη Συμφωνία», οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρίνουν ότι προκειμένου η Ένωση να μετατραπεί σε μία σύγχρονη, αποδοτική (ως προς τη χρήση των πόρων) και ανταγωνιστική οικονομία, απαιτείται μία νέα αναπτυξιακή στρατηγική.
Χάρη στο πρωτόγνωρο χρηματοδοτικό πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης, η Ε.Ε. φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις συνέπειες της πανδημίας του κοροναϊού.
Κατά τη διάρκεια αυτής, παρουσιάστηκε σημαντική κάμψη στην οικονομική δραστηριότητα, επιφέροντας μεν μείωση των εκπομπών άνθρακα αλλά ταυτόχρονα, οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία βαθιά ύφεση οι συνέπειες της οποίας Ακόμη και σήμερα δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια.
Στις 15 Μαΐου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητούνταν η υιοθέτηση ενός φιλόδοξου σχεδίου ανάκαμψης με την Πράσινη Συμφωνία στον πυρήνα του. Η Κομισιόν κατάρτησε το δυσθεώρητο οικονομικό σχέδιο ανάκαμψης υπό τον τίτλο «Next Generation EU», συνολικού ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων η Ελλάδα αναμένεται να λάβει τα προσεχή χρόνια τα 32 δισεκατομμύρια εξ αυτών.
Το σχέδιο ανάκαμψης στοχεύει στην οικοδόμηση μιας πολύ πιο καθαρής, ψηφιακής, βιώσιμης Ευρώπης όπου δεν θα αποκλείεται κανένα κράτος - μέλος από την αύξηση της ανθεκτικότητας του σε μελλοντικές περιβαλλοντικές κρίσεις όπως είναι η κλιματική κρίση. Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει το προσεχές διάστημα να αυξηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι ο αέρας και ο ήλιος, που θα παράγουν ηλεκτρισμό χωρίς να προκαλούν μόλυνση του φυσικού περιβάλλοντος ή να έχουν επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο Νοέμβριο το Ευρωκοινοβούλιο κήρυξε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης, καλώντας την Κομισιόν να προσαρμόσει όλες τις προτάσεις της σύμφωνα με τον στόχο των 1,5 βαθμών Κελσίου για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να διασφαλίσει τη σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Προς απάντηση η Κομισιόν παρουσίασε την λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», έναν οδικό χάρτη δηλαδή για τη μετάβαση σε μια κλιματική καλύτερη Ευρώπη έως το έτος 2050.