Αποστέλλεται η εγκύκλιος κατάρτισης σε Υπουργεία και φορείς γενικής κυβέρνησης
Στόχο για μηδενικό έλλειμμα ή για πολύ μικρό πλεόνασμα πλεόνασμα έχει βάλει για το 2021 η κυβέρνηση στη μετά κοροναϊό εποχή περιμένοντας το Eurogroup του Σεπτεμβρίου όπου θα γίνει η πρώτη μεγάλη συζήτηση για το θέμα για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προς το παρόν η δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν έχει αλλάξει για το 2021, έστω και αν οι θεσμοί έχουν κλείσει το μάτι στην Αθήνα ότι δεν θα είναι αυστηροί με την επίτευξη αυτού του στόχου. Όμως για το τυπικό κομμάτι της υπόθεσης και μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις δαπάνες που θα αποκλείονται από τις μετρήσεις του πρωτογενούς πλεονάσματος, η συγκεκριμένη «θηλιά» για την οικονομία της χώρας θα εξακολουθήσει να υπάρχει και τον επόμενο χρόνο της ενισχυμένης εποπτείας.
Το στίγμα θα δοθεί με την εγκύκλιο για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2021 που θα σταλεί τις επόμενες ημέρες σε υπουργεία και φορείς και γενικής κυβέρνησης, όπου βασική ντιρεκτίβα θα είναι η συγκράτηση των δαπανών με την καθιέρωση αυστηρού ανώτατου ορίου. Εμφαση θα δίνεται στην αξιοποίηση όλων των εργαλείων για την ενίσχυση των εσόδων έτσι ώστε να εξουδετερωθεί η βόμβα των αποκλίσεων λόγω πανδημίας. Επίσης, όλες οι δαπάνες θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση προκειμένου να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος για νέες φοροελαφρύνσεις τις οποίες θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.
Ο νέος προϋπολογισμός θα ενσωματώνει τις αισιόδοξες προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας για ανάπτυξη 5,1% τον επόμενο χρόνο, με βασικούς τροφοδότες την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση και τις επενδύσεις. Ωστόσο πρόκειται για μία παρακινδυνευμένη πρόβλεψη, αφού το βάθος της φετινής ύφεσης δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει. Ολοι οι δείκτες στην οικονομία συνηγορούν ότι η βουτιά φέτος στο ΑΕΠ θα κυμανθεί μεταξύ 8% και 9%, γεγονός που σημαίνει ότι τουλάχιστον 16-17 δισ. ευρώ πλούτου που έχει παραχθεί θα γίνουν σκόνη λόγω του κοροναϊού και θεωρούνται απώλειες-μαμούθ για μια οικονομία που δεν είναι σε πόλεμο.
Αυτό συνεπάγεται ότι σε τρέχουσες τιμές το ΑΕΠ θα κατρακυλήσει στα 171 με 172 δισ. ευρώ από τα επίπεδα των 188 δισ. ευρώ που ήταν το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Οσο δηλαδή είχε φτάσει να παράγει η χώρα στα χρόνια των μνημονίων και συγκεκριμένα τη διετία 2014-2015. Οπότε, εκεί που η κυβέρνηση βάδιζε με στόχο για ανάπτυξη 2,8% το 2020, ήρθε η πανδημία να ανατρέψει τα πάντα και να οδηγήσει τη χώρα στον εφιάλτη της ύφεσης. Σε ένα υποθετικό σενάριο ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημικής κρίσης στην Ελλάδα και οι εισπράξεις φέτος από τον τουρισμό θα ανέλθουν στα 6-7 δισ. ευρώ, ενδεχομένως ακόμη και στα 8 δισ. ευρώ, στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν φέτος να γίνει το θαύμα και να αποσοβηθεί ο κίνδυνος του εκτροχιασμού προς τον οποίο ο προϋπολογισμός οδεύει ολοταχώς.
Ηδη η εκτίμηση για φέτος είναι για πρωτογενές έλλειμμα 3% και στο Γενικό Λογιστήριο θεωρούν ότι υπάρχουν ακόμη ελπίδες και ότι λίγο πριν από τη στροφή ο προϋπολογισμός θα καταφέρει να κλείσει με έλλειμμα 1,9%. Εφόσον αυτό συμβεί, θα είναι μια πολύ καλή βάση εκκίνησης για μηδενικό έλλειμμα το 2021 (ισοσκελισμένος προϋπολογισμός) ή για οριακό πλεόνασμα.