Έχει στοιχίσει στους Έλληνες καταναλωτές πάνω από 160 εκατομμύρια ευρώ - Πέφτει και το τελευταίο «φύλλο συκής»
Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν για την αμαρτωλή σύμβαση προμήθειας ρεύματος στην Αλουμίνιον της Ελλάδος από την ΔΕΗ, σε τιμές κάτω του κόστους, η οποία έχει στοιχίσει στην τελευταία, και κατ’ επέκταση στους Έλληνες καταναλωτές, πάνω από 160 εκατομμύρια ευρώ.
Θυμίζουμε ότι η σύμβαση αυτή υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2016, λήγει στα τέλη του τρέχοντος έτους και επιβλήθηκε από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χωρίς την ύπαρξη σχετικής εισήγησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ.
Τα «φύλλα συκής» που είχαν παρουσιαστεί τότε για να δικαιολογηθεί η σκανδαλώδης αυτή σύμβαση, ήταν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ και η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων με χαμηλό -υποτίθεται- μεταβλητό κόστος, «φύλα συκής» τα οποία έχουν πέσει πια με θορυβώδη τρόπο. Η κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ ήταν μια από τις πρώτες ενέργειες της παρούσας κυβέρνησης, με τον αρμόδιο υπουργό κ. Χατζηδάκη να τις καταγγέλλει ως εξαιρετικά ζημιογόνες για την ΔΕΗ, όσον αφορά δε την λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, η κατάσταση είναι πια γνωστή σε όλους. Το κόστος τους είναι πολύ υψηλό και γι’ αυτό λειτουργούν από ελάχιστα ως καθόλου, με τις μονάδες φυσικού αερίου να έχουν αναλάβει πια την ευθύνη κάλυψης των φορτίων βάσης του Ελληνικού συστήματος (δηλαδή των καταναλώσεων με το προφίλ της Αλουμίνιον).
Εδώ είναι λοιπόν που συναντάμε άλλο ένα παράλογο της Ελληνικής πραγματικότητας:
1. Ως γνωστόν η Αλουμίνιον της Ελλάδος ανήκει στον επιχειρηματικό όμιλο Μυτιληναίου.
2. Εν αντιθέσει με οποιαδήποτε άλλη ενεργοβόρο βιομηχανία στην Ελλάδα, η Αλουμίνιον της Ελλάδος έχει την δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες της εκ των έσω, αφού ο όμιλος Μυτιληναίου είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης ηλεκτροπαραγωγός στην Ελλάδα, με ετήσια παραγωγή υπερδιπλάσια από τις ανάγκες της Αλουμίνιον.
3. Όπως είπαμε, οι ανάγκες πια του Ελληνικού συστήματος καλύπτονται βασικά από μονάδες φυσικού αερίου και όπως διαφημίζει ο κ. Μυτιληναίος, ο ίδιος διαθέτει το χαμηλότερο κόστος παραγωγής, αφού προμηθεύεται κατά μέσο όρο 27% φθηνότερα φυσικό αέριο σε σχέση με το μέσο κόστος προμήθειας φυσικού αερίου για παραγωγή ρεύματος στην Ελλάδα (στοιχεία από την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2019 της Μυτιληναίος Α.Ε.).
Παρόλα λοιπόν τα παραπάνω, η σύμβαση προμήθειας ρεύματος στην Αλουμίνιον της Ελλάδος κάτω του κόστους, όχι μόνο δεν έχει καταγγελθεί, όπως θα έπρεπε, αλλά έχει αρχίσει τον τελευταίο καιρό μια έντεχνη φιλολογία για παράτασή της, με πρόσχημα την δήθεν ενίσχυση της Ελληνικής βιομηχανίας.
Κανείς δεν έχει αντίρρηση για ενίσχυση όλων των υπόλοιπων βιομηχανιών που έχουν ανάγκη προμήθειας ρεύματος από τρίτους, όχι όμως και της Αλουμίνιον της Ελλάδος, της οποίας η μητρική εταιρεία έχει όμοιες μονάδες παραγωγής ρεύματος με αυτές που χρησιμοποιεί για την ηλεκτροδότησή της η ΔΕΗ, και μάλιστα με χαμηλότερο -όπως διαφημίζει η ίδια η Μυτιληναίος Α.Ε.- κόστος.
Τις αλχημείες της προηγούμενης κυβέρνησης, με δημοπρασίες ΝΟΜΕ και συμβάσεις κάτω του κόστους, τις πληρώνουμε όλοι οι απλοί καταναλωτές με την αύξηση των οικιακών τιμολογίων πάνω από 15% από τον περασμένο Αύγουστο. Επανάληψη των σκανδάλων που έφεραν στα όρια της κατάρρευσης την ΔΕΗ δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή, πρώτα απ’ όλα από την Ελληνική δικαιοσύνη.