Οι πολλαπλές αναπτυξιακές εστίες, η χρήση της καθαρής ενέργειας με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα - Άρθρο του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη
Με άρθρο του στο Πρώτο Θέμα της Κυριακής (21/6), ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, έγραψε για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της Κρήτης, τα οφέλη και τις μεγάλες προσδοκίες της επόμενης ημέρας.
Ανέλυσε τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, με τις πολλαπλές αναπτυξιακές εστίες που δημιουργούνται με την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Στάθηκε στην αναχρονιστική στάση της χώρας μας με τη χρήση ρυπογόνων καυσίμων και κατέληξε στη δυναμική των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Μίλησε για την ανάγκη για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με τη χρήση καθαρής ενέργειας.
Ακολουθεί αυτούσιο το άρθρο του με τίτλο «Ο ενεργειακός μετασχηματισμός της Κρήτης»:
Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική είναι η μεγάλη γέφυρα επικοινωνίας για μια αμφίδρομη και ισόρροπη ανάπτυξη. Στην ουσία συμβάλλει στη μείωση της απόστασης μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, αντιμετωπίζοντας τις υπαρκτές και ζημιογόνες ανισότητες. Το σημαντικότερο, δημιουργεί πολλαπλές αναπτυξιακές εστίες, απαντώντας με τρόπο δραστικό στην παραγωγική, οικονομική και τεχνολογική υστέρηση που χρόνια χαρακτηρίζει τη χώρα μας.
Με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται επιτυγχάνουμε κάτι εξαιρετικά ελπιδοφόρο: δρομολογούμε τον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ελλάδας. Με αυτόν τον στρατηγικό στόχο ανατοποθετούμαστε στον διεθνή ενεργειακό χάρτη. Οι επιλογές μας, αναμφίβολα, οφείλουν να έχουν βάθος και ουσιαστικές αναθεωρήσεις και, το κυριότερο, να είναι μακράς πνοής.
Η εξάρτηση της χώρας από ρυπογόνα καύσιμα, που φτάνει στο ύψος του 70%, είναι δείκτης υπανάπτυξης. Επιπλέον, υποκρύπτει αναχρονισμό. Και σίγουρα υπαγορεύεται από λογικές οικονομισμού, εξυπηρετώντας κοντόφθαλμες επιδιώξεις.
Την ίδια ώρα, η απόκλισή μας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ξεπερνάει το 50%. Τα δύο αυτά αριθμητικά ποσοστά μάς υποδεικνύουν τον δρόμο που οφείλουμε να ακολουθήσουμε προκειμένου να επιτύχουμε την πολυπόθητη σύγκλιση με τις κοινωνίες τις Ε.Ε. Η ισχυρή αλληλεπίδραση της ενέργειας με την οικονομική ανάπτυξη, το περιβάλλον, τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς συνιστά μια νέα πραγματικότητα.
Η ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί την πρώτη ουσιαστική απάντηση στο ενεργειακό έλλειμμα που αντιμετωπίζει το νησί μας. Με τα 380 χιλιόμετρα των δύο καλωδίων, αλλά και την ολοκλήρωση της σύνδεσης με την Πελοπόννησο, η Κρήτη επιλύει εκκρεμότητες του παρελθόντος.
Ταυτόχρονα, της επιτρέπεται να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τη δυναμική της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Άλλωστε, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε καθιστούν το εγχείρημα άμεση προτεραιότητα.
Η Κρήτη, εκτός από ναυαρχίδα της τουριστικής ανάπτυξης, μπορεί να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόσμο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος είναι καίριας σημασίας, καθώς συνδέεται με την καθημερινότητά μας και τις συνθήκες διαβίωσης.
Μια καθαρή ενεργειακά Κρήτη, μια πράσινη Κρήτη αποκτά προστιθέμενη αξία. Γίνεται ελκυστικότερη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, Έλληνες και ξένους. Και το κυριότερο, μετατρέπεται σε αναπτυξιακό φάρο.
Με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής «κόβουμε δρόμο» -όπως έλεγε ο ποιητής- για τον ενεργειακό μας αναπροσανατολισμό. Ανάβουμε πράσινο για το μεγάλη άλμα προς τα εμπρός. Οδηγούμε της Κρήτη στον αστερισμό της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής προστασίας.
Η Περιφέρεια Κρήτης λειτουργώντας ως εργαστήρι πολιτικής, επιδιώκει να έχει και ρόλο και σε όλα τα μείζονα ζητήματα που συνδέονται με την παραγωγική, οικονομική, τεχνολογική και αναπτυξιακή δραστηριότητα. Προτάσσοντας τον ουσιαστικό διάλογο και τη γόνιμη σύνθεση, ξεπερνά και τα όποια εμπόδια, επιφυλάξεις ακόμη και αντιδράσεις βρίσκει μπροστά της. Είτε γιατί πολλές φορές οι αλλαγές προκαλούν φόβο και ανασφάλεια, είτε διότι επικρατούν στρεβλώσεις και μονομέρειες.
Τώρα που βιώνουμε τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης η αναζωογόνηση της οικονομίας καθίσταται ζωτική ανάγκη. Η προσέλκυση ενεργειακών επενδύσεων είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος για να ισοσκελίσουμε τις απώλειες. Αλλά και για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις, αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού των υποδομών μας.