Νέα αμερικανική έρευνα αμφισβητεί όσα γνωρίζαμε
Η ξαφνική οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και η απότομη επιδείνωση της κατάστασης της υγείας ορισμένων ασθενών με Covid-19, συχνά, έχει αποδοθεί από τους γιατρούς σε όλον τον κόσμο (και στην Ελλάδα) σε μία υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, που προκαλεί τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών», η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε βλάβη των πνευμόνων. Όμως, νέα στοιχεία, που παρουσίασαν Αμερικανοί επιστήμονες, φαίνεται να θέτουν σε αμφισβήτηση αυτήν τη θεωρία.
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και του Νοσοκομείου Παίδων Σεντ Τζουντ, οι οποίοι μελέτησαν 71 ασθενείς με σοβαρή Covid-19 σε σύγκριση με 26 ασθενείς με οξεία γρίπη και έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (ακόμη δεν έχει υπάρξει κανονική επιστημονική δημοσίευση), ανέφεραν ότι μόνο το 4% των ασθενών εμφάνισαν ακραία φλεγμονή και πραγματική «καταιγίδα κυτταροκινών».
Αντίθετα, αυτό που διαπίστωσαν, όπως ανέφεραν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς είχαν μεν αυξημένες κυτταροκίνες, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι στις τυπικές περιπτώσεις γρίπης. Αυτό, όπως υποστηρίζουν, δείχνει μάλλον καταστολή παρά υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ο δρ Κένεθ Ρέμι του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον σημείωσε ότι η χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων στους ασθενείς με Covid-19 μπορεί, στην πραγματικότητα, να κάνει χειρότερη την κατάστασή τους, «φρενάροντας» περαιτέρω τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματός τους και αφήνοντας έτσι τον κοροναϊό να αναπαραχθεί πιο εύκολα όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Δείτε ΕΔΩ όλε τις ειδήσεις για τον κοροναϊό