Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έδωσε το περίγραμμα της οικονομικής στήριξης της επιχειρηματικότητας
Με στόχο να μην μείνει καμία επιχείρηση πίσω εξαιτίας της κρίσης και την διατήρηση των θέσεων εργασίας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε κατά την εξειδίκευση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει να λιμνάσει ούτε ένα σεντ από διαθέσιμους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για την στήριξη της επιχειρηματικότητας.
Μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων, την δανειοδότηση τους με παροχή εγγύησης από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, δράσεις που όπως είπε κινητοποιούν συνολικά 5 δισ.ευρώ. Έκανε ακόμη λόγο για συγχρηματοδότηση μαζί με πιστωτικά ιδρύματα σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, καλώντας ταυτόχρονα τις τράπεζες να αποφύγουν σε αυτήν την φάση γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
Ακόμα, σημείωσε την έγκριση από την ΕΕ πρόσθετης ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων και για δύο νέα προγράμματα που ξεκινούν τον Μάιο για Γενική Επιχειρηματικότητα και Επιχειρηματικότητα πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων. Επιπλέον, τόνισε ότι θα προχωρήσουν οι εγκρίσεις νέων στρατηγικών επενδύσεων, ενώ έκανε λόγο για δημιουργία μηχανισμού ωρίμανσης των έργων και για πρόσθετους πόρους στο νέο ΕΣΠΑ.
Όσον αφορά σε συγκεκριμένα μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα δώσουν ρευστότητα ύψους 15 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία. Ειδικότερα σύμφωνα με τον υπουργό:
- Έχει ενεργοποιηθεί ήδη το πρόγραμμα της αναπτυξιακής τράπεζας ΤΕΠΙΧ ΙΙ μέσω το οποίου θα διατεθούν δάνεια συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό επανεκκίνησε σήμερα με αυξημένο προϋπολογισμό και από τις 12 το μεσημέρι που άνοιξε η πλατφόρμα υποβλήθηκαν 40.000 νέες αιτήσεις για την παροχή δανείου για κεφάλαιο κίνησης με 100% επιδότηση επιτοκίου τα πρώτα δύο χρόνια.
- Στις αρχές Ιουνίου θα ενεργοποιηθεί πρόγραμμα συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ μέσω του οποίου οι τράπεζες θα παρέχουν δάνεια σε επιχειρήσεις με εγγυημένο το 80% του κεφαλαίου. Η πρόσκληση για τη συμμετοχή των τραπεζών λήγει στις 26 Μαΐου. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης το συγκεκριμένο εργαλείο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε μέσα σε 50 μέρες σε συνεργασία με την ΕΕ ενώ υπό άλλες συνθήκες θα χρειαζόντουσαν 7-12 μήνες.
- Έχουν σχεδιαστεί μια σειρά χρηματοδοτικά εργαλεία για τη δανειοδότηση αναπτυξιακών έργων μέσω των οποίων αναμένεται να κινητοποιηθούν κεφάλαια 5 δισ. ευρώ. Το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που διατίθεται από το κράτος για τα συγκεκριμένα εργαλεία ανέρχεται σε 1,28 δισ. ευρώ.
- Μέσω του αναπτυξιακού νόμου θα χρηματοδοτηθούν μεγάλες επενδύσεις με επιπλέον κεφάλαια 2,7 δισ. ευρώ πέραν των 2,5 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί ήδη για μεγάλα έργα.
Όπως είπε ο υπουργός, με τον τρόπο αυτό αναμένεται να εγκριθούν οι Φάκελοι όλων των επιχειρήσεων που έχουν υποβάλλει αιτήσεις και υπολογίζονται σε περίπου 2.000. Από το Μάρτιο έχουν εγκριθεί τέσσερα έργα ΣΔΙΤ με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ ενώ τον Ιούνιο αναμένεται να γίνει νέα προκήρυξη για έργα επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ. Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία αναμένεται να προωθηθούν 40 μεγάλα έργα συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ.
Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει πράγματι μετακύληση της ρευστότητας προς την αγορά, το υπουργείο δημιουργεί παρατηρητήριο ρευστότητας, για να παρακολουθεί την πορεία των δανείων από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις. Ο κ. Γεωργιάδης προέτρεψε τις τράπεζες και τα στελέχη τους να μην εξαντλούν την αυστηρότητας τους στην ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που δημιούργησε το υπουργείο Ανάπτυξης για τη στήριξη των επιχειρήσεων και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί νομοσχέδιο για την διαμόρφωση πλαισίου μικροπιστώσεων ώστε με ευέλικτο και γρήγορο τρόπο να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης και επιχειρήσεις που πιθανώς να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Κλείνοντας ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την πεποίθηση του, ότι θα είναι μία δύσκολη χρονιά το 2020, αλλά όπως τα καταφέραμε στην υγειονομική φάση της κρίσης, το ίδιο θα κάνουμε και στην οικονομική φάση.