Πόσο θα διαρκέσει το πρόγραμμα – γέφυρα
Με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα ενταχθούν οι πράσινοι και οι κόκκινοι δανειολήπτες που πλήττονται από την κρίση της πανδημίας στο πρόγραμμα της επιδότησης των δόσεων δανείων με υποθήκη στην πρώτη κατοικία. Το οικονομικό επιτελείο επιχειρώντας να αποτρέψει μια νέα γενιά κόκκινων δανείων ολοκληρώνει τις επόμενες ημέρες το πλαίσιο του νέου προγράμματος το οποίο θα έχει περιορισμένη διάρκεια έως 9 μήνες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ξεκινήσει τον Ιούλιο και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2021 με το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου να υπολογίζεται στα 300 εκατ. Ευρώ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα – γέφυρα που αποσκοπεί στην στήριξη όσων έχουν λάβει δάνειο βάζοντας υποθήκη την κύρια κατοικία τους και θα διαρκέσει μέχρι να εφαρμοστεί το νέο Πτωχευτικό πλαίσιο.
Το κράτος θα καταβάλλει κάθε μήνα την επιδότηση που θα καλύπτει ακόμα και το 90% του δανείου για τους πράσινους δανειολήπτες ενώ η διαφορά θα πρέπει να πληρώνεται στην τράπεζα από τους δανειολήπτες. Για την επιλογή των δανειοληπτών αναμένεται να δημιουργηθεί ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι δανειολήπτες θα υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα της επιδότησης της μηνιαίας δόσης με βάση τα κριτήρια που θα καθοριστούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο της κρατικής επιδότησης δόσεων στεγαστικών δανείων του οικονομικού επιτελείου θα προβλέπει:
1. Η επιδότηση της μηνιαίας δόσεις θα αφορά τους «κόκκινους» δανειολήπτες, τους «πράσινους» δανειολήπτες αλλά και τα καταγγελμένα δάνεια, δηλαδή αυτά που έχουν πάρει το δρόμο για τον πλειστηριασμό.
2. Το καθεστώς της επιδότησης των δόσεων στεγαστικών δανείων αφορά αποκλειστικά όσους έχουν πληγεί από την κρίση του κοροναϊού. Για τους αυτοαπασχολούμενους θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ ενώ για τους εργαζόμενους θα πρέπει είχε ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης του ειδικού σκοπού. Αν στην οικογένεια, ο ένας σύζυγος είναι πληττόμενος και ο άλλος όχι π.χ. εργάζεται στη δημόσιο ή είναι συνταξιούχος, το επίδομα θα περιορίζεται.
3. Το ποσό της επιδότησης θα φθάνει ακόμα και το 90% της δόσης ανάλογα με την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των δικαιούχων. Τη μεγαλύτερη επιδότηση θα κερδίζουν οι ενήμεροι δανειολήπτες. Εξετάζεται η επιδότηση του στεγαστικού δανείου να αυξάνεται μέχρι το 100% της δόσης για όσους χάσουν τη δουλειά τους από τον Ιούλιο, μετά τη λήξη της απαγόρευσης των απολύσεων.
4. Το ποσοστό της επιδότησης θα φθίνει ανά τρίμηνο.
5. Θα προβλέπεται και η επαναξιολόγηση των δανειοληπτών που εντάχθηκαν, ανά τρίμηνο και θα αναπροσαρμόζονται αντίστοιχα τα ποσά της επιδότησης, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Τα βασικά στοιχεία για την αναπροσαρμογή, θα αντλούνται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.