Κυβερνητικοί κύκλοι έθεσαν χθες σαφώς την επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης: μια ενιαία συμφωνία - οριστική λύση και όχι απλά ανάσες για την Ελλάδα. Ωστόσο οι ίδιες πηγές έδειξαν και τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες θα τεθούν σήμερα στο Brussels Group ως βάση επί της οποίας θα αρχίσουν οι νέες εργασίες και διαπραγματεύσεις του Γκρουπ.
Τρία είναι τα κύρια σημεία - αδιαπραγμάτευτες απαιτήσεις της Ελλάδας:
- Μια συμφωνία που θα αντιμετωπίζει μέσο και μακροπρόθεσμα το πρόβλημα χρηματοδότησης της Ελλάδας, με τη συμφωνία αυτή την μην κλείνει το κεφάλαιο της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
- Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για το 2015 και το 2016 σε συνδυασμό με ένα επενδυτικό πακέτο (βλ. Γιούνκερ; ) για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας
- Όχι σε νέα μέτρα και μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις.
Ουσιαστικά δηλαδή στο Brussels Group, παράλληλα με την επιδίωξη της συμφωνίας σε πολιτικό επίπεδο, επιδιώκεται να χαραχθεί το δημοσιονομικό πλάνο 2015-2016 για την Ελλάδα. Πέραν των κόκκινων γραμμών θέματα όπως ιδιωτικοποιήσεις και φορολογικό σύστημα θα μπουν επίσης στο τραπέζι.
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δανειστών στα κλιμάκια αυτά αναμένουν ενημέρωση από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για μια σειρά από ζητήματα που τέθηκαν στις τηλεδιασκέψεις των προηγούμενων ημερών και έχουν να κάνουν με αλλαγές στη φορολογία και με στοιχεία που σχετίζονται με το μακροοικονομικό σενάριο και τη δημοσιονομική απόδοση κάποιων προτεινόμενων μέτρων.
Σε τεχνικό επίπεδο πάντως, Ελλάδα και δανειστές φαίνεται να βρίσκονται πιο κοντά σε συμφωνία (από ότι σε πολιτικό) αφού ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργος Χουλιαράκης και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Παναγιώτης Παυλόπουλος, Φραγκίσκος Κουτεντάκης και ο σύμβουλος του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Δημήτρης Λιάκος, έχουν βρει κώδικα επικοινωνίας με τους Ντέκλαν Κοστέλλο (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Νικολά Γκιαμαρόλι (ESM).