Το Ταμείο προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 5,1% του ΑΕΠ φέτος και 4,4% το 2021
Τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που θα έχει η κρίση της πανδημίας του κοροναϊού στον ανεπτυγμένο και αναδυόμενο κόσμο καταγράφει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Fiscal Monitor, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο πλαίσιο των εργασιών της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου, οι οποίες πραγματοποιούνται για πρώτη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης.
Το Ταμείο εκτιμά, ότι η ραγδαία αλλά απαραίτητη αύξηση των δαπανών σε συνδυασμό με τις ισχυρές πιέσεις που θα δεχθούν τα κρατικά έσοδα, θα επηρεάσει το χρέος και το έλλειμμα όλων των χωρών της Ευρωζώνη, το οποίο εκτιμά ότι θα αγγίξει φέτος το 7,5% και το 3,6% το 2021. Η έκθεση παρουσιάστηκε από τον Διευθυντή του Τμήματος Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΔΝΤ, Βίτορ Γκασπάρ, ο οποίος τόνισε ότι η διασφάλιση της βιωσιμότητας των κρατικών χρεών πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα μόλις οι οικονομίες ανακάμψουν από τη κρίση της πανδημίας.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ υπολογίζουν, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα βρεθεί στο 9% του ΑΕΠ. Παρόλα αυτά όμως, εκτιμούν ότι θα υποχωρήσει το 2021, καθώς το τοποθετούν στο 7,9% του ΑΕΠ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι προβλέψεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα, με το Ταμείο να βλέπει έλλειμμα 5,1% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος και 4,4% για το 2021.
Σχετικά με τι ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης, το Ταμείο αναμένει ότι το 2020 θα ανέλθει το 200,9% του ΑΕΠ , ενώ για το 2021 εκτιμά ότι θα υποχωρήσει στο 194,8%.
Τέλος, το Ταμείο διαπιστώνει ότι η διαχείριση της κρίσης του κοροναϊού θα έχει μακροοικονομικές επιπτώσεις, που θα επηρεάσουν τη πορεία των κρατικών εσόδων και δαπανών, καθώς τα έσοδα θα περιοριστούν στο 45,8% του ΑΕΠ το 2020 και στο 45,3% το 2021. Αντιθέτως, οι δαπάνες για το τρέχον έτος θα αγγίξουν το 54,8% του ΑΕΠ, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξης του 6,9% σε σχέση με πέρυσι και στο 53,2% του ΑΕΠ το 2021.