Προκρίνεται η προληπτική γραμμή στήριξης - Σε επόμενη φάση η δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου
Το «εμβόλιο» κατά της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κοροναϊού θα αναζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στη σημερινή κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Στο τραπέζι βρίσκονται τρεις γραμμές άμυνας: η χρήση του εργαλείου της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας με πιο χαλαρούς όρους για τη χρηματοδότηση της κρίσης στην Υγεία, η άντληση μέσω μόχλευσης επιπλέον χρηματοδότησης ύψους έως και 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη της απασχόλησης, με δάνεια ύψους 100 δισ. ευρώ προς τα κράτη-μέλη.
Πρόκειται για ένα δίχτυ προστασίας για τις χώρες, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους αξίας 500 δις. ευρώ όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ενώ αν προστεθούν τα μέτρα της ΕΚΤ και των χωρών ύψους 3% του ΑΕΠ σε δημοσιονομικό επίπεδο τότε ανέρχονται σε πολύ περισσότερα από 1 τρισ. ευρώ ως άμεση αντίδραση. «Η Ευρώπη δεν είχε δει ποτέ αυτό το ποσό στήριξης» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Στις τρεις λύσεις, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη εργαλείο. Αφορά στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου, χρηματοδοτούμενου από φόρους, το οποίο θα εκδίδει μεσοπρόθεσμα ομόλογα. Υπέρ της λύσης αυτής που έχει προτείνει η Γαλλία τάσσονται οι ευρωπαίοι επίτροποι Πάολο Τζεντιλόνι και Τιερί Μπρετόν. Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ, το ταμείο θα είναι διάρκειας πέντε έως δέκα ετών, θα είναι υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα εκδίδει ομόλογα με την εγγύηση των κρατών-μελών της Ε.Ε. και θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκό «φόρο αλληλεγγύης» ή έκτακτες εισφορές από τα κράτη-μέλη.
Μετά την άρνηση της Γερμανίας και της Ολλανδίας για το κορονο -ομόλογο οι ευρωπαίοι έχουν χωριστεί σε δυο στρατόπεδα. Στο ένα βρίσκονται οι πρωτεύουσες του Βορρά που στηρίζουν τις γερμανικές θέσεις ακυρώνοντας την πρόταση για το ευρωομόλογο και στο άλλο οι πρωτεύουσες του νότου που ζουν μία ασύλληπτη τραγωδία με την πανδημία ζητώντας μία λύση που δεν θα είναι βαρίδι για τις οικονομίες τους. Το σχέδιο πάντως στο οποίο φαίνεται να συμφωνεί και η Γερμανία είναι η προληπτική γραμμή στήριξης χωρίς μνημόνια. Η κουβέντα πάντως για το κορονο-ομόλογο δεν φαίνεται να έχει κλείσει οριστικά καθώς ο Μάριο Σεντένο ανέφερε ότι «η συζήτηση είναι ανοιχτή» και ότι θέλει αυτή «να είναι ανάλογη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συνδεθεί με την επόμενη φάση που θα αφορά στην ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση.
Η Αθήνα συντάσσεται με την Ρώμη, το Παρίσι και την Μαδρίτη και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστο Σταΐκούρα εκτιμά ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην σημερινή υπουργική σύνοδο θα αποτελούν ένα συνδυασμό προτάσεων. Το παρασκήνιο και οι ζυμώσεις είναι έντονες τις τελευταίες ημέρες και μάλιστα συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ στο πλαίσιο της συνεδρίασης του EuroWorkingGroup.
«Η συνεδρίαση του Eurogroup είναι ιδιαίτερα σημαντική» σχολίασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προσθέτοντας ότι η Ελλάδα προσδοκά «μια κοινή συνισταμένη προκειμένου να χρηματοδοτηθούν χαμηλότοκα και χωρίς δεσμευτικούς όρους οι αναγκαίες δράσεις, για όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».