Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας
Μήνυμα στον επιχειρηματικό κόσμο ότι «δεν πρέπει να δράσει με προχειρότητα και πανικό», απέστειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή. «Η κρίση ήρθε για να περάσει. Θα περάσει η κρίση και η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει ενωμένους και όλους μαζί. Δεν μπορεί να υπάρχουν επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, ούτε το αντίστροφο. Πρέπει να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή, αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα», ανέφερε ο Γιάννης Βρούτσης που ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για τις δύο δέσμες μέτρων που έλαβε και λαμβάνει το υπουργείο για την προστασία των εργαζομένων, μέτρα που αν χρειάζονται βελτιωτικές παρεμβάσεις, αυτές θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες.
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ώρες -σήμερα ή αύριο- υπογράφεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επέκταση για δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Στην ΠΝΠ θα περιληφθεί διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα έκδοσης ΚΥΑ, των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, για περαιτέρω επέκταση αυτού του χρόνου (δίμηνο) αν αυτό καταστεί αναγκαίο όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων
«Αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι πρωτοφανές. Είναι ένα αχαρτογράφητο πέλαγος», είπε ο υπουργός Εργασίας και επισήμανε ότι σήμερα καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να προλάβουμε τα γεγονότα. Έτσι η κυβέρνηση προχώρησε στη δέσμη μέτρων για την άδεια ειδικού σκοπού ενώ με τη δεύτερη δέσμη μέτρων, που ανακοινώθηκε χθες, επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το κρίσιμο ζήτημα που αφορά στους εργαζόμενους.
Για τους εργαζόμενους που εργάζονται στις επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους, με βάση διοικητική εντολή, θα δοθεί επίδομα 800 ευρώ, από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου. Για όλες τις άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές, δίνεται δυνατότητα ευελιξίας, εφόσον όμως διατηρούν τις θέσεις εργασίας, γιατί τα ευεργετικά μέτρα θα συνδεθούν με τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, ξεκαθάρισε ο υπουργός.
Ο τουριστικός τομέας
Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με την επίκαιρη ερώτησή του, ζήτησε τη στήριξη των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα και παρατήρησε ότι είναι στον σωστό δρόμο η πρώτη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση αλλά, όπως είπε, δεν είναι αρκετά. Ο βουλευτής σημείωσε δε ότι υπάρχουν και επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει, όπως είναι τα τουριστικά γραφεία, που έχουν υποστεί ζημία στο 80% έως 100%. «Πρέπει τα μέτρα να καλύπτουν το σύνολο των ανθρώπων που θα εργάζονταν στον τουριστικό τομέα», επισήμανε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και τόνισε ότι υπάρχουν και εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα που δεν μπορούν να λάβουν επίδομα ανεργίας.
«Φαίνεται ότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι από τις άλλες χώρες. Θέλουμε, όταν τελειώσει αυτή η κρίση, να έχουμε καλύτερο μερίδιο στην τουριστική αγορά», είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος και σημείωσε ότι πολλές περιφέρειες, όχι μόνο της νησιωτικής αλλά και της ηπειρωτικής χώρας, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Ανέφερε δε ότι ο τουρισμός δεν αφορά μόνο «μεγάλους παίκτες», αλλά και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις «που δεν έχουν τα λεφτά τους στα νησιά Κέιμαν αλλά δίνουν καθημερινό αγώνα στη χώρα». Στο κλίμα αυτό επισήμανε ότι την περίοδο της κρίσης «οι εισπράξεις που κράτησαν τη χώρα όρθια ήταν από τον τουρισμό».
«Πράγματι το ΑΕΠ της χώρας καθορίζει την εξέλιξή του από τον τουρισμό. Δυστυχώς φέτος, λόγω της πανδημίας, ο τουριστικός τομέας θα υποστεί ζημία», είπε ο Γιάννης Βρούτσης και επισήμανε ότι το βιοτικό επίπεδο των νησιωτών συνδέεται άρρηκτα με τον τουρισμό που «φέτος θα υποστεί μεγάλο πλήγμα». Παρ΄όλα αυτά, τόνισε, «η ζημιά θα γίνει μεν αλλά δεν θα είναι ανεπανόρθωτη. Η κρίση θα περάσει και πρέπει να μας βρει ενωμένους. Όλοι μαζί θα δώσουμε αυτή τη μάχη και όλοι μαζί θα την κερδίσουμε και θα βγούμε νικητές».
Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στην ανάγκη στήριξης του επιχειρηματικού κόσμου. «Κάνουμε και μια προσπάθεια για να κρατήσουμε τον επιχειρηματικό κόσμο ζωντανό, με μια σειρά από ευεργετικές παρεμβάσεις όπως είναι η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, 4 και 3 μήνες αντίστοιχα», είπε ο Γιάννης Βρούτσης και πρόσθεσε: «Θα στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, όσο μπορούμε, για να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις ζωντανές, να μην μπουν λουκέτα, για όσες επιχειρήσεις έχει ανασταλεί σήμερα η λειτουργία τους. Για όσες επιχειρήσεις σήμερα λειτουργούν στόχος είναι να με το προσωπικό τους να παραμένει στις επάλξεις της μάχης που δίνουμε όλοι».
Επιδόματα ανεργίας
Αναφορικά με τα επιδόματα ανεργίας, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σήμερα - αύριο θα υπογραφεί ΠΝΠ που θα προβλέπει ότι «τα επιδόματα ανεργίας, για όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού, τα οποία έληξαν το πρώτο τρίμηνο του 2020, οποιαδήποτε στιγμή και αν έληξαν, επεκτείνονται για δύο μήνες, δηλαδή μέχρι και τέλος Μαΐου».
«Το κράτος έρχεται να στηρίξει, αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα και στον τουρισμό, διότι αυτή η παρέμβαση αφορά και τους εργαζόμενους στον τουρισμό, με την επέκταση των δύο μηνών», είπε ο κ. Βρούτσης.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου επισήμανε ότι στον τουριστικό τομέα υπάρχουν εργαζόμενοι που το επίδομα ανεργίας το δικαιούνταν ως το Δεκέμβριο. «Είναι σίγουρο ότι για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της κρίσης θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα στην πορεία. Από τώρα επισημαίνουμε ότι και η θετική διάταξη που ανακοινώσατε, για τους ανέργους, έχει δύο μεγάλα κενά. Για τους εποχιακά εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο, στον επισιτισμό, εάν για οποιοδήποτε λόγο, εργαζόμενος έχει δουλέψει λιγότερο από έξι μήνες, το επίδομα ανεργίας που ελάμβανε μπορεί να ήταν μέχρι το Δεκέμβριο και άρα δεν τον καταλαμβάνει η διάταξη που μόλις ανακοινώσατε. Επίσης, εάν ένας εργαζόμενος που για διάφορους λόγους δεν μπόρεσε να εργαστεί στον τουρισμό πέρυσι και δεν είχε λάβει το εποχιακό επίδομα και είναι μακροχρόνια άνεργος, δεν θα περιληφθεί στη διάταξη. Συνεπώς είναι στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα αλλά έχουν κενά», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.
«Σήμερα ή αύριο θα εκδοθεί η ΠΝΠ με την οποία καλύπτουμε όλους τους εργαζόμενους που έληξε το επίδομα ανεργίας τους, το πρώτο τρίμηνο του 2020. Με διάταξη που θα περιληφθεί επίσης στην ΠΝΠ, θα δοθεί η δυνατότητα, με ΚΥΑ του υπουργού Εργασίας και Οικονομικών, να επεκτείνεται αυτός ο χρόνος περαιτέρω αν αυτό καταστεί αναγκαίο», εξήγησε ο υπουργός Εργασίας.