Η Ελλάδα απαλλάχθηκε από το μεταμνημονικό όρο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ
Χωρίς τον δημοσιονομικό «κορσέ» του 3,5% του ΑΕΠ για τα πρωτογενή πλεονάσματα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζεται να ανακοινώσει ενδεχομένως και αύριο Τετάρτη ένα μεγάλο πακέτο μέτρων πάνω από 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.
Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση απαλλάχθηκε από τη μεταμνημονιακή δέσμευση για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2020 ενώ, χωρίς διακρίσεις, εξασφάλισε όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης πλήρη δημοσιονομική ευελιξία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας πρωτίστως στην υγεία των πολιτών και στην οικονομία.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναλύοντας όσα αποφάσισε το Eurogroup δήλωσε πως « δεν υφίσταται φέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα» σημειώνοντας πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν ομόφωνα «την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί, προκειμένου να ανταποκριθούμε, έγκαιρα και αποτελεσματικά στις προκλήσεις, τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στην οικονομία, από την εξάπλωση της νόσου».
Η ενεργοποίηση της ρήτρας ευελιξίας του Συμφώνου Σταθερότητας από το Eurogroup και για την περίπτωση της Ελλάδας ( ακολουθεί πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας) σημαίνει:
1. Η μείωση των εσόδων και η ενίσχυση των παροχών για την απασχόληση εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας δεν θα λαμβάνονται υπόψη στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
2. Οι επιπτώσεις των προσωρινών δημοσιονομικών μέτρων θα εξαιρεθούν από την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες.
3. Τα κράτη-μέλη μπορούν θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του τεράστιου προβλήματος, προχωρώντας μεταξύ άλλων στη λήψη δημοσιονομικών – κυρίως φορολογικών – μέτρων για την ενίσχυση επιχειρήσεων σε περιοχές και κλάδους που πλήττονται, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεταφορές και τον τουρισμό, την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, τη λήψη μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης, την επέκταση των παροχών ασθενείας και των επιδομάτων ανεργίας.
Εκτός από την ετήσια αναστολή του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα, στη χθεσινή συνεδρίαση σφραγίστηκαν επίσης αποφάσεις εξαίρεσης των αυξημένων δαπανών της χώρας για το μεταναστευτικό από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα όπως ακριβώς δεν θα μετρήσουν οι επιπτώσεις από τα μειωμένα έσοδα και τις αυξημένες δαπάνες λόγω κορωνοϊού.
Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την καταβολή ειδικού επιδόματος σε εργαζόμενους επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί με κρατική εντολή, μέτρο το οποίο θα επεκταθεί και σε κλάδους επιχειρήσεων με καθίζηση τζίρου ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η ενίσχυση των ίδιων των επιχειρήσεων. Επί του παρόντος έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ( για 3-4 μήνες) καθώς και η καταβολή επιδόματος το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. Αναμένεται πως θα κινείται στη ζώνη των 400-500 ευρώ.
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό