Η κυβέρνηση πιέζει τράπεζες και funds για ευνοϊκές ρυθμίσεις
Καθώς απομένουν μόλις 73 ημέρες για να λήξει το καθεστώς προστασίας τα πρώτης κατοικίας η κυβέρνηση πρεσάρει τις τράπεζες και τα funds προσπαθώντας να τρέξουν γρηγορότερα τις διαδικασίες για ευνοϊκές ρυθμίσεις δανείων των κόκκινων δανειοληπτών. Στόχος οι βιώσιμες λύσεις και η αποτροπή κατά το δυνατόν των πλειστηριασμών.
Ο φόβος της κυβέρνησης είναι ότι η επιτάχυνση που φέρνει το σχέδιο «Ηρακλής» στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με τη λήξη της προστασίας της πρώτης κατοικίας στα τέλη Απριλίου θα δημιουργήσει «τοξικό» πολιτικό και κοινωνικό κλίμα.
Ηδη ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί επιθετική κριτική, τονίζοντας ότι με το σχέδιο «Ηρακλής» θα συντελεσθεί η μεγαλύτερη μεταβίβαση πλούτου από πολλούς σε λίγους και προετοιμάζεται να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή με την οποία θα ζητά την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας τουλάχιστον έως το τέλος του έτους με παράλληλη ελαστικοποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων για την ένταξη στην τρέχουσα ρύθμιση της επιδότησης της δόσης των κόκκινων στεγαστικών. Και το ΚΙΝΑΛ επιτίθεται στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι « δε διαθέτει σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας των αδύναμων συμπολιτών μας μετά την Πρωτομαγιά, ούτε πρόταση για την προστασία των δανειοληπτών έναντι των υπέρογκων απαιτήσεων που εγείρονται από τις εταιρίες διαχείρισης».
Η κυβέρνηση πιέζει τράπεζες και funds στα χέρια των οποίων περνάνε στεγαστικά δάνεια να προσφέρουν ευνοϊκές ρυθμίσεις και όρους αποπληρωμής στους δανειολήπτες, ώστε να τακτοποιηθεί μεγάλο ποσοστό αυτών των δανείων και να περιορισθεί κατά το δυνατόν ο αριθμός των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών κατά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με τις εταιρίες διαχείρισης ζήτησε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ο οποίος θα βοηθήσει τους πολίτες να καταλάβουν ότι οι διαχειριστές είναι κοντά του, να ξέρει ποιος είναι αυτός με τον οποίο συνομιλεί με στόχο να ρυθμίσει τα χρέη του και να σώσει το σπίτι του.
Μέχρι στιγμής, περίπου 65.000 δανειολήπτες έχουν κάνει εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και σχεδόν 43.400 έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αίτησης. Έχουν υποβληθεί οριστικά λίγες περισσότερες από 2.070 αιτήσεις και έχουν δοθεί μόλις 731 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες. Δεκτές έχουν γίνει 315 εξ αυτών. Τα δεδομένα είναι απογοητευτικά είναι εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι δυνητικά επιλέξιμοι χρήστες είναι περίπου 130.000.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει δηλώσει ότι το νέο πτωχευτικό δίκαιο για ιδιώτες θα καλύψει το κενό προστασίας του νόμου Κατσέλη και μιλάει για «δεύτερη ευκαιρία».
Οι εκτιμήσεις που κάνει το υπουργείο Οικονομικών συγκλίνουν στο ότι με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών και την έναρξη εκποιήσεων ακόμα και της πρώτης κατοικίας (κάτι που συστηματικά αποφεύγουν μέχρι σήμερα οι τράπεζες) σε πλειστηριασμό θα βγουν περί τις 20.000 σπίτια. Για αυτές τις περιπτώσεις και όλους όσοι πραγματικά δεν έχουν δυνατότητα μιας συμβολικής έστω συμμετοχής στη ρύθμιση με την επιδότηση δόσης που θα παραμείνει σε ισχύ, θα γίνεται ο πλειστηριασμός και θα δίνεται η δυνατότητα στους δανειολήπτες να μπουν σε πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου. Το επίδομα ενοικίου θα ξεκινάει από τα 200 ευρώ και θα αυξάνεται ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση του πτωχευμένου δανειολήπτη.