Το σχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών
Μεγαλύτερο άνοιγμα της βεντάλιας των φορολογικών ελαφρύνσεων του 2020 επιδιώκει η κυβέρνηση, στοχεύοντας στην ενίσχυση κυρίως της μεσαίας τάξης, η οποία σήκωσε τα μεγαλύτερα φορολογικά βάρη στα χρόνια των Μνημονίων.
Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα στους δανειστές ένα σχέδιο προτάσεων με κοστολογημένες φορολογικές ελαφρύνσεις, ώστε κάποιες από αυτές να τεθούν σε ισχύ από το 2020. Ορισμένα από αυτά είναι ήδη γνωστά, τα έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, και μεταξύ αυτών είναι η νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ του 2020 και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης.
Στο υπουργείο Οικονομικών καλλιεργούνται προσδοκίες ότι στο πακέτο μπορούν να χωρέσουν και άλλες παροχές, χωρίς να παραβιάζονται οι αντοχές του προϋπολογισμού. Μάλιστα, επιμένουν ότι θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος που θα χρηματοδοτήσει τα νέα μέτρα, με την επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 2,8% το 2020 από 2% το 2019 να παίζει καταλυτικό ρόλο.
Η ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση ξηλώνει μέτρα που προέρχονται από τον βασικό κορμό των μνημονίων, εξαγγέλλει φορολογικές ελαφρύνσεις και ανακοινώνει αυξήσεις σε συντάξεις, έχει καταπλήξει τους θεσμούς. Ετσι, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η όλη πορεία των διαπραγματεύσεων όχι μόνο για την 5η αξιολόγηση αλλά και αυτών που διεξάγονται παρασκηνιακά για τη μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου στο φορολογικό πεδίο για το 2020 προβλέπει:
- Νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% παράλληλα με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα και την ένταξη 3.000 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα της εφορίας.
- Την πρώτη δόση μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης. Η εισφορά επιβλήθηκε το 2011 και αποφέρει στα κρατικά ταμεία το ποσό του περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα εξασφαλιστεί φέτος αναμένεται μια μείωσή της κατά 20% έως 30%. Η εισφορά επιβάλλεται με αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ στο άθροισμα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Με τη μείωση της εισφοράς η κυβέρνηση θέλει να στείλει μήνυμα στήριξης της μεσαίας τάξης που παραμένει η μεγάλη αδικημένη των φοροελαφρύνσεων.
- Την πρώτη δόση μείωσης, κατά 20% έως 30%, του τέλους επιτηδεύματος το οποίο επιβάλλεται σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Από το τέλος επιτηδεύματος εισπράττονται κάθε χρόνο για το Δημόσιο 480 εκατ. ευρώ. Το τέλος επιτηδεύματος ξεκινάει από τα 600 ευρώ και φθάνει μέχρι και τα 1.000 ευρώ. Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν ετήσιο χαράτσι 650 ευρώ.