Πώς θα γλιτώσετε φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης
Θέλετε να ξεχάσετε την Εφορία, το φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης για τέσσερα χρόνιας; Επισκευάστε ή ανακαινίστε το παλαιό σας σπίτι και νοικιάστε το.
Η αποκρυπτογράφηση της νέας έκπτωσης φόρου 40% που φέρνει η κυβέρνηση για τις επισκευές ή ανακαινίσεις ακινήτων δείχνει ότι όποιος επενδύσει για παράδειγμα 10.000 ευρώ για την ανακαίνιση ενός ακινήτου με στόχο την ενοικίασή του, θα μπορεί να το ενοικιάσει ακόμη και προς 580 ευρώ τον μήνα χωρίς να πληρώνει ούτε φόρο εισοδήματος ούτε εισφορά αλληλεγγύης για μια ολόκληρη 4ετία.
Έτσι, η επένδυση της επισκευής, ουσιαστικά μπορεί να «αποσβεστεί» ακόμη και μέσα σε ενάμιση χρόνο. Το μόνο που χρειάζεται είναι ο ιδιοκτήτης να ζητήσει παραστατικά από τους τεχνίτες που θα αναλάβουν το έργο της ανακαίνισης και να τους πληρώσει μέσω τραπεζικού συστήματος.
Οι φορολογούμενοι που δηλώνουν εισοδήματα άνω των 16.000 ευρώ θα είναι οι περισσότερο κερδισμένοι του φορομπόνους 40% στην περίπτωση που προχωρήσουν στην αισθητική, λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους. Για όσους ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία ο φόρος φθάνει ή υπερβαίνει τα 1.600 ευρώ το χρόνο εφόσον πρόκειται για μισθωτούς ή συνταξιούχους.
Ετσι, οι φορολογούμενοι αυτοί θα κερδίσουν ολόκληρη την έκπτωση φόρου των 6.400 ευρώ η οποία θα κατανεμηθεί ισόποσα σε τέσσερα χρόνια και αφορά μόνο στη δαπάνη για εργασίες και όχι τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακαίνιση και αναβάθμιση των ακινήτων τους.
Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις
- Οι δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν για τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο τεσσάρων ετών, σε ποσοστό 40 % του ύψους τους, το φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ.
- Αν ο φόρος που αναλογεί στο δηλωθέν εισόδημα είναι 700 ευρώ, αλλά η δαπάνη που έχει γίνει θα μπορούσε να επιφέρει μείωση φόρου 1.600 ευρώ, η διαφορά δεν συνεπάγεται επιστροφή φόρου. Ότι «περισσεύει» χάνεται.
- Το όριο των 16.000 ευρώ οδηγεί σε μέγιστη μείωση φόρου 6.400 ευρώ , η οποία με τη σειρά της επιμερίζεται σε τέσσερα χρόνια, οδηγώντας σε μέγιστη έκπτωση φόρου εισοδήματος 1.600 ευρώ το χρόνο.
Η ενεργοποίηση του μέτρου αναμένεται στις αρχές του 2020, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση παρ’ ότι στο ψηφισθέν νομοσχέδιο δεν υπάρχει σχετική αναφορά, προκαλώντας σύγχυση για ενδεχόμενη ενεργοποίηση απευθείας μετά την ψήφιση του νόμου.
Ο νόμος πάντως ορίζει ότι «με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, καθορίζονται οι προϋποθέσεις, οι όροι, η διαδικασία, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος».