Οι εκπρόσωποι εργοδοτικών φορέων τοποθετήθηκαν θετικά σε αντίθεση με των εργαζομένων
Εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις εξέφρασαν εκπρόσωποι των εργοδοτών και των εργαζομένων για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων, στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.
Θετικές χαρακτηρίζουν τις διατάξεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου για την προσέλκυση επενδύσεων, ζητώντας και βελτιώσεις, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, με βάση τις θέσεις που διατύπωσαν στη συζήτηση για την επεξεργασία του σχεδίου νόμου. Αντιθέτως, στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής θέτουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τις διατάξεις που αφορούν τα εργασιακά και προειδοποιούν, ότι αυτές δίνουν τελειωτικό χτύπημα στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και οδηγούν σε περαιτέρω συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Ειδικότερα, θετικές χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, τις παρεμβάσεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου. «Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο αποτελεί σαφώς θετική εξέλιξη στο πλαίσιο της προσπάθειας για βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος της χώρας και δεν μπορούμε παρά να καλωσορίσουμε τις θετικές παρεμβάσεις, που προωθεί με στόχο την αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών εμποδίων και την επιτάχυνση μιας σειράς διαδικασιών», είπε ο κ. Μίχαλος. Ζήτησε όμως και περαιτέρω βελτιώσεις για σειρά διατάξεων του σχεδίου νόμου.
«Ως Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, έχουμε επανειλημμένα διατυπώσει τη θέση μας για την ανάγκη εκπόνησης ενός αναπτυξιακού πλαισίου, το οποίο θα έχει στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την κινητοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων της ελληνικής οικονομίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας. Η αρχή, είναι αλήθεια, ότι γίνεται σήμερα εδώ, με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου», είπε ο Κωνσταντίνος Κόλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που επίσης κατέθεσε στις επιτροπές παρατηρήσεις για περαιτέρω βελτίωση των διατάξεων.
«Η κυβέρνηση έρχεται να χτίσει σε ένα ήδη απορρυθμισμένο καθεστώς στην αγορά εργασίας, που δημιούργησαν προηγούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων, είτε με τις γνωστές ενώσεις προσώπων που ευτελίζουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, είτε με τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Ιωάννης Παναγόπουλος, αναφερόμενος στις διατάξεις για τα εργασιακά που έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο. «Σήμερα, γίνονται περισσότερα και χειρότερα από αυτά που έγιναν», είπε ο κ. Παναγόπουλος, που υπογράμμισε, ότι δεν επανέρχεται στα χέρια των κοινωνικών εταίρων η διαπραγμάτευση του κατώτερου μισθού.
«Το νομοσχέδιο, όσον αφορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), Κωνσταντίνος Αγοραστός, σημειώνοντας ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι σημαντικό, για να κερδηθεί το στοίχημα της ανάπτυξης, αλλά είναι αναγκαία η αλλαγή ταχύτητας ώστε να μην απαιτούνται 18 μήνες για την πρώτη εκταμίευση.
«Το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο επιχειρεί να εισάγει μια σειρά διατάξεων, που σχετίζονται άμεσα με την προώθηση και επιτάχυνση της επενδυτικής και βιομηχανικής δραστηριότητας στη χώρα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς και αναγνώρισε ότι εισάγονται θετικές ρυθμίσεις με την επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχων των επενδύσεων. Επεσήμανε όμως, ότι απουσιάζει η μέριμνα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και υπενθύμισε ότι η ΓΣΕΒΕΕ είναι διαχρονικά προσανατολισμένη στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και στις συμβάσεις εργασίας, ως όπλο στα χέρια των κοινωνικών εταίρων και όχι ως όπλο στα χέρια των κυβερνήσεων.
Επανέλαβε επίσης για το μητρώο των συνδικαλιστικών οργανώσεων και ιδιαίτερα των οργανώσεων εργοδοτών, ότι το νομοσχέδιο ζητάει στοιχεία, που είναι αδύνατο να δώσουν οι οργανώσεις. Είπε ακόμη, ότι στην ουσία επιχειρείται η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, οι οποίες «είναι εργαλείο για την ομαλή λειτουργία της αγοράς».
«Εξακολουθούν να ισχύουν για το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, οι αποκλεισμοί που υπήρχαν στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας και δήλωσε την αντίθεση της ΕΣΕΕ με το ηλεκτρονικό μητρώο εργοδοτών και τον υπολογισμό της αντιπροσωπευτικότητας. Ο κ. Καρανίκας ανέφερε πάντως, ότι με άρθρα του νομοσχεδίου επιδιώκεται να σωθούν επιχειρήσεις, που είναι διαπιστωμένα στο χείλος του γκρεμού. Αναφερόμενος δε στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, είπε ότι το νομοσχέδιο δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την επεκτασιμότητα και πρόσθεσε: «Δεν νοούνται πραγματικές συλλογικές διαπραγματεύσεις, χωρίς καθορισμό του κατώτατου μισθού από τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους».
Την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν διατάξεις, που θα συγκεντρώσουν ευρεία πλειοψηφία, διατύπωσε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, όπως ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης γιατί συνιστά «μεγάλη μεταρρύθμιση». «Από έναν υπολογιστή θα μπορούμε να δούμε όλα τα γεωχωρικά που απαιτούνται για μια αδειοδότηση», είπε ο κ. Στασινός και χαρακτήρισε σημαντική μεταρρύθμιση το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, την αδειδότηση κεραιοσυστημάτων και τη βελτίωση του καθεστώτος περιβαλλοντικής αδειοδότησης. «Θα βοηθήσει στις επενδύσεις, στην αλλαγή της χώρας και στην αλλαγή νοοτροπίας», είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.
«Το νομοσχέδιο έχει φιλοεπενδυτικό και φιλοαναπτυξιακό προσανατολισμό», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης και αναφέρθηκε και στη θεσμοθέτηση ενιαίου ψηφιακού γεωχωρικού χάρτη που αν υλοποιηθεί σύντομα, θα λύσει ζητήματα που ταλανίζουν για δεκαετίες τη χώρα (αρχαιολογικές ζώνες, δασικές περιοχές, χρήσεις γης κ.λπ.). Ο κ. Κωνσταντινίδης ζήτησε πάντως περαιτέρω βελτιώσεις, κυρίως για την ενίσχυση των τουριστικών επενδύσεων.
«Η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται να συμβάλλει θετικά στη διαμόρφωση ενός φιλικότερου επενδυτικού περιβάλλοντος», είπε ο Μιχάλης Μητσόπουλος, διευθυντής του Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒ. «Οι προτεινόμενες διατάξεις κινούνται στον κατεύθυνση της μείωσης των γραφειοκρατικών βαρών και εξορθολογισμού των ρυθμίσεων για το εργασιακό περιβάλλον», είπε η Κατερίνα Δασκαλάκη του τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ. Η κ. Δασκαλάκη πρόσθεσε, ότι το νομοσχέδιο προβλέπει πρακτικές λύσεις, σε μια σειρά που εμπόδιζαν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, χωρίς έκπτωση στη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες, όπως η κύρωση του άρθρου 6 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη για την εκούσια διαιτησία.
«Ομόφωνα και οι 7 παρατάξεις του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας έχουμε καταδικάσει το νομοσχέδιο», είπε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, Γιώργος Μυλωνάς και πρόσθεσε: «Όταν ο ΣΕΒ βγαίνει και λέει τόσο θετικά σχόλια γι΄αυτό το νομοσχέδιο, τι άλλο να πούμε εμείς;». Το νομοσχέδιο, είπε ακόμη ο πρόεδρος του ΕΚΑ, διαπνέεται από τη βαθιά πεποίθηση, ότι η ανάπτυξη έρχεται με μειώσεις μισθών και παρατήρησε: «Έχει δίκιο η ΓΣΕΒΕΕ, που λέει ότι τις κλαδικές συμβάσεις τις θέλουν εργαζόμενοι και εργοδότες. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να τις προφυλάξει, να τις κάνει μεγαλύτερες με αυξήσεις μισθών και βελτίωση των εργασιακών σχέσεων, μας πάει αν όχι στην πλήρη κατάργηση, στη μεγάλη δυσκολία να υπογράφονται».
«Το νομοσχέδιο έχει πολλές θετικές διατάξεις», είπε ο Ορέστης Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ), σημειώνοντας ότι η γεωχωρική διευθέτηση της χώρας ήταν αίτημα εδώ και πολλά χρόνια, για να γνωρίζει κάθε ενδιαφερόμενος, που μπορεί να εγκατασταθεί και με ποιους όρους δόμησης.
Θετικές χαρακτήρισε τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο Νίκος Φιλίππου, πρόεδρος του Think Tank Νέο Ρεύμα-Νέο Όραμα και 320 μεγάλες επιχειρήσεις, από τη Βόρεια Ελλάδα. «Χαιρόμαστε που η πολιτεία ασχολείται πλέον με τις επενδύσεις», είπε ο κ. Φιλίππου.
«Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους εισηγητές αυτού του νομοσχεδίου, γιατί πλέον αισθανόμαστε κανονικές επιχειρήσεις. Βγήκε η εξαίρεση η οποία εξαιρούσε τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις από οποιαδήποτε αναπτυξιακή διαδικασία, από αναπτυξιακά δικαιώματα ένταξης σε διαδικασίες του νόμου δημοσίων επενδύσεων», είπε ο Κωνσταντίνος Κυμπουρόπουλος, γενικός διευθυντής της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, σημειώνοντας ότι οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, ιδίως στον τομέα των υποδομών τους.
«Οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση», είπε ο Χρήστος Γεωργίου, διευθυντής Τεκμηρίωσης και Μελετών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ). «Το θέμα της παρέκκλισης από τους ισχύοντες όρους δόμησης, έχει ορθά συμπεριληφθεί στο νόμο για λόγους δημοσίου συμφέροντος, και αναμένουμε να λειτουργήσει θετικά για την υλοποίηση επενδύσεων», είπε ο κ. Γεωργίου, που ζήτησε πάντως και άλλες προβλέψεις για την άρση αναίτιων καθυστερήσεων στην αξιολόγηση και έγκριση επενδυτικών σχεδίων.
«Το νομοσχέδιο δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη διεκδίκηση απλών και στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων», ανέφερε ο Χαράλαμπος Σμυρνιώτης, αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδος (ΟΜΕ). «Ο ΣΕΒ μαζί με τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων προσπαθούν να πάρουν πίσω και τα στοιχειώδη που αφορούσαν εργαζόμενους στον πιο σκληρό και επικίνδυνο, ίσως, τομέα παραγωγής», είπε ο κ. Σμυρνιώτης και κατήγγειλε ότι ΣΕΒ και Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις τους προτείνουν νέα σύμβαση με μείωση μισθών έως και 18%, διαχωρισμό εργαζομένων σε νέους και παλιούς και αφαίρεση ειδικοτήτων.
«Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις είναι ο κορυφαίος εργασιακός θεσμός συλλογικής ρύθμισης», είπε ο Σταύρος Κούκος, πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ, που κατήγγειλε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου «πλαγιοκοπούν και με χειρουργικό τρόπο αποδυναμώνουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις».