Τι προβλέπει για πρωτογενές πλεόνασμα, δημοσιονομικούς στόχους και φορολογία
Κατατίθεται την Δευτέρα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, που θέτει ως στόχο την διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ και έσοδα περίπου 54 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη, το πρωτογενές πλεόνασμα το επόμενο έτος θα ανέλθει στα 6,8 δισ. ευρώ, ελαφρώς αυξημένο από τα 6,6 δισ. ευρώ το 2019, διατηρώντας το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ. Τα έσοδα, προβλέπεται ότι θα αυξηθούν ελαφρώς, από τα 53 δισ ευρώ φέτος στα 54 δισ. ευρώ το 2020, ενώ οι δαπάνες αναμένεται να κινηθούν κοντά στα 57,7 δισ. ευρώ, όπως και το 2019. Ορόσημο αποτελεί η 15η Οκτωβρίου, καθώς τότε λήγει η προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να σταλεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Αυτό είναι και το μεγάλο «αγκάθι» της κυβέρνησης, καθώς μέχρι τότε πρέπει να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, το οποίο έχουν εντοπίσει οι εκπρόσωποι των δανειστών και το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έχει περιοριστεί από το 1,5 δισ. ευρώ στα 500 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση προκειμένου να πείσει τους θεσμούς, ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι του 2020 με όλα τα θετικά μέτρα καθαρού δημοσιονομικού κόστους 1 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Θεσσαλονίκη, επικαλείται τα εξής:
1. Την διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την τροποποίηση της υφιστάμενης κλίμακας και τη θεσμοθέτηση μεγαλύτερων ποσοστών ανάλογα πάντα με το ύψος του εισοδήματος. Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι από το νέο έτος θα πρέπει να συγκεντρώνουν περισσότερες ηλεκτρονικές αποδείξεις έως εξής:
• 15%-20% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ από 10% που είναι σήμερα
• 25% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ από 15% που είναι σήμερα
• 30% για εισόδημα από 30.000,01 ευρώ και άνω, με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ από 20% που είναι σήμερα
2. Τα επιπλέον έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, με την ένταξη στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων περίπου 7.000 περιοχών, ανάμεσα τους και περιοχές-φιλέτα σε Μύκονο, Σαντορίνη και Αττική, που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων κατά 500 εκατ. ευρώ.
3. Την βελτίωση του πλαισίου για την Golden Visa και παροχή κινήτρων για να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα ξένες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
4. Την τόνωση των εσόδων και της ανάπτυξης μέσω της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων.
5. Την μεγαλύτερη ανάπτυξη που θα προέλθει από το πακέτο φοροελαφρύνσεων, με την κυβέρνηση να θεωρεί ότι είναι εφικτοί ρυθμοί ανάπτυξης κοντά στο 3% το 2020.
6. Την υπεραπόδοση στα φετινά έσοδα, ιδίως από τον ΦΠΑ και την αύξηση του αριθμού των οφειλετών που εντάχθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, με θετικό αντίκτυπο και στον προϋπολογισμό του 2020.
7. Την εξοικονόμηση με βάση την επισκόπηση δαπανών.